Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Azt mondom Punnany, azt mondod Massif!

Interjú a Punnany Massif tagjaival

PunnanyA pécsi Punnany Massif formáció egyik legfontosabb irányelve: a muzsika ne legyen megszokott, kiszámítható, sablonokra épülő. Ehhez kellőképp tartja is magát a zenekar. Elég, ha meghallgatjuk a tavaly megjelent ShenKick lemezüket. A KULTer.hu Felcser Mátéval (aka Rendben Man), Bolbach „Deepy” Gábor billentyűssel és Iványi Szabolcs gitáros-vokálossal beszélgetett.

KULTer.hu: Hogyan indult a pályátok?

Rendben Man: 2004-2005 körül indult el a zenekar klasszikus hiphop formációként. Számítógéppel készült zenére rappeltünk. Kezdetben Farkas Roland – aka Wolfie – és én voltunk a banda magja. Az alapkoncepciónk az volt, hogy mutassuk be a lemezjátszót mint hangszert, de aztán kinőtte magát a dolog, hisz már korábban is kísérleteztünk gitárfelvételekkel. Szép lassan összegyűlt egy nagyobb tömeg a zenekar körül, és most ezt a sok hangszeres formációt hallhatjátok.

Punnany

KULTer.hu: Tavaly jelent meg a ShenKick nagylemezetek, amit most a Sun Kick kislemez követ. Utóbbi miért csak most jön ki?

Rendben Man: Ez egy érdekes koncepció volt. A zenekar magához hűen ezzel is csúszik, ahogy mindennel szokott. A nyári fesztiválszezon indulása előtt akartunk előállni egy hanganyaggal, hogy mindegyik fesztiválra bekerülhessünk. Aztán szerencsére enélkül is sikerült. A munkálatok viszont nem álltak le, és gőzerővel dolgozunk ezen a nyolcszámos lemezen. Úgy gondoljuk, fontos a pezsgés, és az, hogy a zenekarnak mindig legyen valami aktualitása. Ezt nélkülözhetetlennek tartjuk. Próbálunk közvetlen kapcsolatot tartani a közönséggel, és épp egy olyan periódusában van a zenekar, hogy ehhez valamit most meg kell jelentetni. Az élő zenekar is már dolgozza fel a cuccokat, hogy legyen mivel koncertezni. Jelenleg úgy néz ki, hogy szeptember 3-án, az OSG-n dobjuk ki a Sun Kick-et.

Punnany

KULTer.hu: Szintén tavaly készült a Nincsen zsé című szám videoklipje. Tervben van már a következő?

Iványi Szabolcs: Készült egy nóta, ami tele van élő hangszerekkel. Ezt is Máté rakta össze mint producer. Ehhez a számhoz forgatunk egy klipet. Sok-sok ötletünk volt ezzel kapcsolatban, például, hogy bevonunk híres zenészeket Beck Zolitól kezdve Lovasi Andrisig, és hogy ők is megjelennek majd a klipben. Ez egyfajta tisztelgés lesz Pécs előtt.

Rendben Man: Ez a régi Turist Gájd című számunk updatelt verziója. Az eredeti mára nagyjából aktualitását vesztette, mert a második versszakban sok olyan helyet említünk, ami azóta megszűnt vagy profilt és nevet váltott. Ezt a dalt egy kicsit megspékeltük, és a szám rákerül majd a Sun Kick-re. Most az egyszer talán sikerül elérnünk, hogy egyszerre jöjjön ki egy kislemez egy videoklippel. A felvett nyersanyagok megvannak, a klip már vágás alatt áll. Ami késik, nem múlik.

KULTer.hu: Mi az áhított pont, amit szeretnétek elérni?

Rendben Man: Úgy álltunk össze a most látható teljes felállásba, hogy időpontokat kaptunk az MR2-től az Akusztik című műsorba. Akkor raktuk össze a brigádot azzal a céllal, hogy „na, akkor srácok hangszereljük át a számokat”. Az volt a terv, hogy ezzel a felállással egy év alatt legalább addig jussunk el, hogy ott legyünk a fesztiválokon, és kezdjük el pörgetni ezt az egészet. Hála Istennek pont jól fújtak a szelek, és egyre nagyobb a hallgatói bázisunk. Magasztos céljaink nincsenek. Megyünk előre, csináljuk amit kell, és reméljük, hogy másoknak is örömet okozunk a zenénkkel.

Iványi Szabolcs: Esetleg bővíteni a hallgatóság körét, hogy négytől nyolcvan évesig mindenki megtalálhassa a zenénkben azt, ami neki tetszik. Azért léptünk ki a hiphop kategóriából, hogy több emberhez jussunk el. Sokakban előítéletet ébreszt, ha meghallják azt a szót, hogy hiphop. Azt gondolják: „na, valami hülyegyerekek szövegelnek, és néha húzogat valaki valami bakelitet”. Ebből a skatulyából kilépve gyakorlatilag bárki – ha lát minket élőben – meg tudja szeretni a zenekart.

Bolbach „Deepy” Gábor: Nem az a fontos, hogy valahonnan valahová eljussunk. Valahogy ez az egész önmagát generálja: az ember odafigyel, és szeretetből meg odafigyeléssel csinálja, boldogan, békességben, és minden alakul magától.

Rendben Man: Tök jó látni Deepy-t, hogy majdnem elélvez egy számnál, amikor valami olyan történik, ami neki tetszik. A zenészek szeretetből zenélnek a zenekarban. Nincsenek előttünk nagy akadályok, mi tesszük  egyre magasabbra a lécet magunknak. Mindenki magáénak érzi a zenekart, és amíg mindenki így van ezzel, addig nem lehet gond.

punnany

KULTer.hu: Hogyan raktok össze egy számot?

Iványi Szabolcs: Máté a fő zeneszerző, az ő agyából pattannak ki a dolgok, de sokszor mi is hozunk ötleteket. Előfordul, hogy első hallásra sok dolog nem tetszik. Ám a végén mindig valami jó, egyedi, friss, Magyarországon korábban nem hallható dolog születik. Folyamatosan fejlődünk.

KULTer.hu: Mennyiben más, amikor live felállásban vagytok a színpadon?

Rendben Man: Úgy vagyunk vele, hogy nem is szeretünk már a sima zenei alapjainkra fellépni, sokkal jobban szeretjük az élő zenét. Megszoktuk azokat az átdolgozásokat, amiket a zenekarral csinálunk: sokkal szabadabbak, mint a hakni verziók. Ha tehetjük, mindenhova élő csapattal megyünk. Ez sokkal fickósabb. Jó turné, sok ember, egy busz, egy cél.

Bolbach „Deepy” Gábor: Valahogy így indult a Nincsen zsé című szám is. Teljesen elektronikus alapokra épülő pop-dubstepes anyag, és élő hangszerelésre átültetve kicsit furcsa. Élőben teljesen mást kap az ember.

Iványi Szabolcs: A közönség is jobban élvezi az ilyen koncerteket. Magyarországon ebben a műfajban egyedülállóak vagyunk, bár mondtuk, hogy nincsenek műfaji kötöttségeink. Oké, rappelnek, szövegelnek a srácok, ugyanakkor melódiák, énekes részek is vannak a számokban. A lényeg, hogy ez a felállás egyedi: két MC, két vokál, dob, gitár, hegedű, nagybőgő, billentyű és néha fúvósok. Dolgoztunk egy hangversenyteremben is, más hangszerelésben, kórussal, vonósokkal, break táncosokkal. Ez is látható lesz az év vége felé megjelenő DVD-nken.