Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

E.T. begurul

Super 8

"Harmadik típusú barátkozás"Jelenkorunk talán legismertebb filmes(ter)e, Steven Spielberg (Párbaj, Bíborszín, Amistad…) a szükségtelen Indiana Jones-újjáélesztés után újra rendez, nem csak dirigál. Az örvendetes hír beteljesüléséig aludni kell még pár hónapot, addig viszont köszöntsük egyik legjobb tanítványának munkáját, a magyar felmenőkkel is büszkélkedhető J. J. Abrams, mozifilm- és televíziós  guru remek „ifi-sci-fi-jét”!

Az (ál)tudományos-fantasztikus besorolás mellett szállingózhatnak további tárolóbútoros címkék: kalandfilm, szerelmi történet, „coming-of-age movie”… A titkos recept nélküli Super 8 több kategóriából merítve fogant. S ami fontosabb: eredeti forgatókönyvből – ha csészealjnyi méretű is –, a filmgyártás Mekkájának blockbustereihez képest mérsékelt büdzsével, finom utalásokkal. Mi több, alig ismert (gyerek)színészekkel (Dakota Fanning húgától „hangos” a szaksajtó néhány országhatárral odébb), akik élénk képzeletű karaktereikkel fogják meg az egyszerű, ugyanakkor mozgalmas történetet. A sztori – akárcsak az idegen bolygóról érkező botanikus űrlény (E.T.) esetében – itt is szétszakadt családok köré épült. Az improvizatív színészpalántákat soron kívüli dícséret illeti, bár egyikük-másikuk alaptermészete fárasztó lehet.

Super 8 - a forgatás

Földönkívüliek márpedig nincsenek – mondaná az amcsik elnöke. Hoppá, mégse! Jimmy Carter kormányzósága idején közölte a hatóságokkal: azonosíthatatlan repülő testet látott. A kollektivista hetvenes évek végén nagykorú honfitársainak mintegy tizenegy százaléka osztotta nézeteit. Ezen idők sűrűjében tanyázunk, a pázsitfüves otthonocskák andalító mikrovilágában. A légierő titokzatos szállítmánya balesetet szenved a környéken, ennek következtében pedig egy pusztító, természetfeletti erő rázza le rabigáját. A kisvárosban elszabadul a pokol. A torkolattüzek közelében féltucatnyi gyerkőc zombifilmet forgat (a kreditlistát érdemes kivárni!). Kisvárosuk hamarosan háborús övezetté válik, hatalmába keríti valami, ami egy másik világhoz tartozik, rettenetes és óriási. A gyerkőcök akaratlanul is frontvonalba keverednek, pánikszerű menekülésük közepette pedig bebizonyosodik: „nem vagyunk egyedül”…

"Nem vagyunk egyedül"

A folytatásokban is érdekelt (pl. Cloverfield) Abrams belenyúlt a tutiba. Mentora – Spielberg ezúttal producerként segítette – mellett nemigen foghatott mellé, bár ösztönző erőként inkább John Carpenter (Halloween A rémület éjszakája, A köd, A dolog) személyét jelölte meg. A négykezes gyümölcse ínycsiklandozó hang- és képanyagot rejt annak ellenére, hogy szemtelen ellipszisei, érzelmes-édeskés végkifejlete – harmadik típusú barátkozás – szaktudósok görcseinek előidézője lehet. A Brit Birodalom lovagjára jellemző alkotói vonások többsége itt is felvonul. Problémás szülő-gyerek viszony, erős érzelmi töltetű témák, gyermeki hitvilág és rácsodálkozás, titkolózó félhivatalos szervek – ahogy tanult recenzens ismerősöm mondaná – „kereskedelmi lelkületű és célú termékek” jellemzői.

S még így is üdítően hathat e közönségmozi a viharokkal tépázott augusztusi őszben. Digitális körete sem tolakodó, az Industrial Light & Magic (ILM) bajlódásai nem hiába emésztettek fel annyi durva dénárt. Tízes skálán majdnem szuper nyolcas – sugallja az Entertainment Weekly cinefil zsurnalisztája, Jeff Jensen. „Ez az, amire mindkettőnknek szüksége van!?”

Super 8, 2011. Rendezte és a forgatókönyvet írta: J.J. Abrams. Forgalmazza: az UIP-Duna Film. Főbb szerepekben: Joel Courtney, Gabriel Basso, Elle Fanning, Zach Mills.

Hozzászólások

A hozzászólások le lettek zárva.