Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Közönségességet a közönségnek?

Rossz tanár (Bad Teacher)

A rossz tanárnéni - Bad Teacher, Cameron DiazRengeteg filmet forgattak már tanárokról, diákokról, hiszen több generáció érdeklődésére is számíthat, aki a témához nyúl. Az iskolai szituációk lehetnek szélsőségesen durvák és tragikusak, de akár abszurdan komikusak is, így alapjául szolgálhatnak komoly drámának és könnyed vígjátéknak egyaránt. De épp ezért van, hogy nem sok újdonságra számít az ember, mikor beül a Rossz tanár vetítésére – esetleg arra, hogy élvezetes szórakozásban lesz része.

A történet minden várakozást alulmúlóan elcsépelt és semmitmondó. Elizabeth (Cameron Diaz) tanárként dolgozik egy átlagos amerikai általános iskolában. Illetve elvileg dolgozik, de gyakorlatilag csak bemegy, a nap végén aztán anélkül távozik, hogy bármit is csinált volna. Mint kiderül, azért nem foglalkoztatja a munkája, mert éppen hozzámenni készül egy pénzes férfihoz. A vőlegénynek azonban idővel leesik a tantusz, hogy Elizabeth csak a pénzéhez vonzódik, s felbontja az eljegyzést. Hősnőnk így kénytelen továbbra is a suliban „melózni”. Öröm az ürömben, hogy talál magának egy újabb jómódú férjjelöltet egyik kollégája (Justin Timberlake) személyében. A baj csak az, hogy Scott a telt keblű nőket szereti, úgyhogy Elizabeth új célt talál életének: összeszedni a pénzt a plasztik-lasztikra. S mintha ez még nem lenne elég nagy feladat, kiderül, hogy egy kedves kollegina (Lucy Punch) is kinézte magának Scottot. S hogy mi lesz a vége? Micsoda meglepetés! Elizabeth végül elkezd törődni a diákjaival, és a gazdag Scott helyett a szerényebb anyagi helyzetű tesitanárral (Jason Segel) jön össze.

Rossz tanár

Színészi alakításokról nemigen lehet beszélni… Nem mintha szükség lett volna rá, hiszen annyira laposak és élettelenek a karakterek, hogy nehéz lenne hitelesen eljátszani őket. Valószínűleg a készítők is így érezték, máskülönben nem a „nagy névvel és ismert arccal mindent eladunk” elvét alkalmazták volna. Bár én személy szerint kapásból taszítónak találtam Cameron Diaz kinézetét, de azért még biztos sokan hajlandóak csak miatta megnézni egy filmet. Jason Segel nem egy nagy tehetség, de mivel az Így jártam anyátokkal révén sokan ismerik és szeretik, az ő szerepeltetésétől is elvárható a nézőszám-emelkedés. Na és persze Justin Timberlake is hasonló okokból kerülhetett a produkcióba. Bár nem értem, miért gondolta az énekes, az ügynöke vagy bárki, hogy egy ilyen, szavakkal nehezen minősíthető filmben szerepelnie kellene. Azzal mindenesetre kivívta a tiszteletemet, hogy hajlandó volt eljátszani egy falsul éneklő, szánalmas alakot. Lucy Punch-tól túl sokat nem vártam. Valószínűleg színészi képességeinek csúcsát jelenti a hasonló, affektáló karakterek eljátszása.

Rossz tanár

Ha legalább vicces lenne a film, a jó poénok és gegek talán némileg kárpótolni tudnák a nézőt, aki másfél órán keresztül egy irritáló szereplőket felvonultató, kiszámítható történetet kénytelen végigszenvedni. De mindössze egyetlen igazán humoros jelenetet sikerült összehozni: mikor Elizabeth szerencsétlen lakótársa próbálja megfenyegetni a tanfelügyelőt.

Egyébként a poénokról az jut eszembe, amit nemrég egy interjúban Hajós Andrástól olvastam: ma sokan összekeverik a humort a bunkósággal. Miért kellene egy idősödő, molett és nem túl szép nő szégyenlősségén, egy kisfiú esetlen szerelmi vallomásán, ruhában szeretkező emberek grimaszain röhögnöm, vagy azon, hogy egy fiatal tanárnő sarki kocsmák törzsközönségét megszégyenítő stílusban beszél? Én ezen az otromba és közönséges stíluson rökönyödtem meg leginkább. Ilyen töménységben már egyáltalán nem tud vicces lenni ez a fajta bunkóság – egyszerűen élvezhetetlenné teszi a filmet.

Mindaz, amiről szól, amit sugall a film, gyomorforgató. A munkáját, kollégáit és tanulóit semmibe vevő, anyagias, fiatal nő egy gazdag férjért vagy egy műmellért képes lopni-csalni, bikiniben vonaglani, kollégája barátját elcsábítani – s mindezért egy pillanatig sem kell bűnhődnie. A lelkiismeretes tanárok idegesítő, mézesmázos emberek vagy jobb esetben szerethető lúzerek. Egy jó tanuló mindenképpen törtető, a tanárnak ajándékokat hordó stréber vagy szende balek. A diákok származásából viccet csinálni nem bűn. A párválasztás arról szól, hogy gazdag vagy szegény partnert találok magamnak. S lehetne folytatni a sort… Annyira borzasztó látni ezt az egészet, hogy az ember már abban a pillanatban szeretné elfelejteni a filmet, amikor kilépett a moziteremből.

Rossz tanár (Bad teacher), 2011. Rendező: Jake Kasdan. Forgatókönyv: Gene Stupnitsky, Lee Eisenberg. Főbb szerepekben: Cameron Diaz, Justin Timberlake, Jason Segel. Forgalmazza: InterCom.

Hozzászólások

  1. én konkrétan egy schwarzenegger féle lovaglóállásból két géppityuval leadott precíz harminc fokosan forduló tűzfüggönyre gondoltam a végére (persze büntető egysoroskat ráolvasva diaz kisasszony bűnös…mellére – merhogy a feje…azt hagyjuk inkább)

A hozzászólások le lettek zárva.