Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Föld-mentőakció különc szuperhősökkel

Bosszúállók (The Avengers)

BosszúállókNew York-ot bombázzák, de a S.H.I.E.L.D. már szervezkedik a világ védelmében. Loki elegáns öltönyben sétálgat, Thor nekiesik Amerika Kapitánynak, Vasember egy óriási robot-féreg elől menekül, Hulk pedig a Fekete Özvegyet kergeti. Az ember csak kapkodja a fejét a Bosszúállók bemutatóját nézve. Joss Whedon mozija igazán nagy durranás.

A 2003-as Hulkkal elkezdett Marvel-széria most, a karakterek közös filmjével teljesedett be. Mindegyik korábbi darabban voltak már oda- és visszautalások, és rebesgették a Bosszúállók Projektet is, úgyhogy kellően felcsigázták a szuperhősfilm-univerzum rajongóit. A Bosszúállók mindenképpen nagy durranásnak ígérkezett, hiszen a képregénykiadó legnagyobb erejű szuperhősei fognak össze benne bolygónk védelmében. Ráadásul, mivel a főszereplők előtörténetét ismerhettük már az előző filmekből, a moziba beülő néző joggal várhatott kevesebb történetmesélést, és több akciót, ami szuperhős-filmek esetében feltétlen pozitívum.

Bosszúállók

E téren nem is csalódhat a rajongó. A cselekmény viszonylag egyszerű, és a győzedelmes befejezés is kiszámítható, de a sztori mégiscsak érdekes tud lenni. A film elején gyakorlatilag laposra verik egymást szuperhőseink, és jó idő kell, mire rendezik soraikat, hogy megküzdhessenek a Loki vezetésével támadó földönkívüli sereggel. Mind a Bosszúállók közti párbajok, mind pedig a végső ütközet nagyon látványos, és jól koreografált. A pörgés pedig gyakorlatilag folyamatos. Nincs üresjárat a filmben, az elejétől a végéig tele van akcióval, feszültséggel és poénokkal.

A karakterek jelleme azért nem egyformán kidolgozott. Vasember viszi egyértelműen a prímet, ő az egyetlen, aki némi verbális humort is becsempész időnként a filmbe. S Robert Downey Jr. láthatóan most is lubickol a szerepben. Mellette Amerika Kapitány és Thor túlságosan sótlanok és mogorvák. A Kapitány szögletessége még talán érthető, és nem is lenne baj, hogy van egy komolyabb karakter is, viszont Thor lehetne sokkal, de sokkal lazább (legalább annyira, mint a 2006-os Ultimate Avengers-ben). Hiszen a Bosszúállók eredetileg nem pusztán átlagon felüli erővel bíró emberek vagy istenek, hanem mind kicsit különc figurák is. Hiába választottak a megformálásukra jó színészeket, ha a szerepek nincsenek elég jól megírva.

Bosszúállók

Hulkkal kapcsolatban eleinte nehéz volt félretennem a csalódottságom, hogy már megint másik színész játssza el Bruce Bannert. De aztán egyre inkább az volt az érzésem, hogy Mark Ruffalo sokkal jobb választás, mint Edward Norton. Ráadásul végre ebben a filmben Hulk arcát is a Bannert alakító színészről mintázták, és nem csak egyszerűen egy ronda zöld fejet kreáltak a szörnyetegnek az animátorok. Összességében úgy gondolom, sikerült végre egy elfogadható Hulkot a vászonra varázsolni.

Bosszúállók

Kicsit zavaró volt, hogy a csapat két tagjának, Sólyomszemnek és Fekete Özvegynek a múltjáról egyáltalán nem tudtunk meg semmit. Sólyomszemet ráadásul már az elején megbabonázza Loki, így ő majdnem végig a Bosszúállók ellen harcol a filmben. A Fekete Özvegy előéletéből felvillantott pillanatok pedig egy olyan érdekes életutat sejtetnek, ami filmre kívánkozna. A nézőnek ezzel a két karakterrel kapcsolatban éppen ezért némi hiányérzete lehet (hiába ismerjük a történetüket a képregényekből, hiszen a filmadaptációk azokhoz elég lazán kapcsolódnak – elég ha azt vesszük figyelembe, hogy a Fekete Özvegy és Sólyomszem a képregénysorozatban nem voltak Bosszúállók-alapítók).

Mindettől függetlenül igazából csak a történet egy-két megmagyarázatlan momentumát tudnám felsorolni, mint a film valódi gyengeségeit. Először is nem derül ki, hogy jut vissza Thor a Földre, mikor a világokat összekötő híd az előzményfilmben megsemmisült. Azt szintén nem tudjuk meg, hogy Bannert végül is manipulálta-e Loki vagy sem, illetve az sem teljesen világos, hogy hogyan lehet ilyen fiatal az a Tony Stark, akinek az apja a hetven évig kényszerpihenő Amerika Kapitány eredeti pajzsát készítette (és aki a Vasember 2 tanúsága szerint 1954-ben már élt).

A tökéletes látvány viszont még ezeket az apróbb hibákat is elfeledteti. Az operatőri munka hibátlan, a rengeteg csatajelenetet nagyon profin fényképezték. A 3D pedig érzésem szerint ugyancsak hozzáad a filmhez. Pontosan azt a hatást éri el, amit kell: a robbanások során szétszóródó törmelék, a Sólyomszem által kilőtt nyílvesszők mintha csak a néző feje felett és mellett repülnének el. A gyengécske Amerika Kapitány és a szintén nem túl jól sikerült Thor után végre sikerült egy igazán akciódús és élvezetes Marvel-képregényfilmet forgatni. És még a Föld is megmenekült!

Bosszúállók (The Avengers), 2012. Rendezte: Joss Whedon. Forgatókönyv: Joss Whedon. Főbb szerepekben: Samuel L. Jackson, Chris Evans, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston. Forgalmazza: Fórum Hungary.

Hozzászólások

 1. ez teljesen egyéni ízlés dolga, hogy hozzászámítja-e az ember. egyébként se erre van a cikk kihegyezve 😛

 2. Nem, ez nem egyéni ízlés kérdése, azt tessék szépen átírni 2008-as Vasemberre! Bár a 2003-as Hulk semmiben sem ellenkezik a folytatással és a többi Marvel Studios filmmel, a “tudatos csapatépítés” a 2008-as filmekkel kezdődött, ekkor találhattunk először kisebb vagy nagyobb szintű áthallásokat. Függetlenül attól, hogy mire van kihegyezve a kritika, a tényeket kezeljük tényként. És ez fontos, mert a Bosszúállók ezzel egy új piacmodellt is sikeresen megvalósított, miszerint felvezető filmek=több 100 millió dollár, és ezt duplázni fogja, mert előbb készülnek el a Vasember/Thor/Am Kap folytatások, mint az Avengers 2, melyek már a 2. etapot fogják jelenteni.

  A 2003-as Hulk hangvételében is teljesen elüt a 6 db Marvel filmtől, sokkal szerzőibb darab, mint a Marvel Studios filmjei, amik erősen kötődnek a képregényekből ismerős elemekhez.

  Sok marvel film van még, de a 2003-as Hulk éppenséggel nem ennek Marvel-szériának a része. Fontos az is, hogy amíg az előzményfilmek nem kis mértékben segítik elő a cselekmény élvezetét, az Ang Lee féle Hulk semmit sem tesz hozzá ehhez, hisz még csak említés szintjén sem kerül elő sehol.

 3. Harmadrészt pedig azért nagy elírás, mert amikor az első bekezdésben ezzel a hibával találkozok, továbbolvasni sincs kedvem, hisz ez az apróság a szerző felkészülését tükrözi – holott a kommentből kiderül, hogy valójában ő is tisztában van vele.

  Ami a kritikát illeti, több pontjával is vitatkoznék, de most inkább csak a legfontosabbat emelném ki. Szerintem zseniális húzás volt Sólyomszemet ellenfélként beállítani, mert ebben az illusztris társaságban ő a legsótlanabb figura, a többiekkel szembeállítva viszont több teret kap.

  Szerintem egyedül Thor volt kicsit halványabb, bár sokadik újranézés után már vele is elégedett vagyok, és kifejezetten dicséretes, hogy a film nem vált Tony egyszemélyes show-jává.

 4. ahogy írtad: a 2003-as Hulk sem ellenkezik ezekkel a filmekkel. mivel a későbbi (szintén 2008-as) Hihetetlen Hulk lényegében annak a folytatása, nem egy újabb változata. és ugyebár abban is megjelenik Stark. még ha utána kezdődik is a teljesen “tudatos” építkezés, nem lehet nem tudomást venni róla – illetve lehet, de akkor ez már egyéni rajongói ízlés kérdése. ahogy az is, hogy mi jó ötlet egy filmben, illetve hogy miért nem akarok egy kritikát elolvasni. illetve hogy elvitatom-e valaki másnak a véleményét. én éppen ezért nem írtam volna át a cikkemet, de természetesen ez a szerkesztők döntése.

 5. a 2003-as film talán nem tesz hozzá, de mivel a 2008-as ott kezdődik, ahol az véget ért, így nem tagadja annak létjogosultságát. de ám legyen, én vagyok a felkészületlen.

 6. nem mellesleg szerintem a Bosszúállók-beli Hulk sokkal inkább hasonlít a 2003-asra mint a 2008-asra.

 7. na legutóbbi komment ekte baromság ne haragudj – mi mire hasonlít pff – a hihetetlen hulk pedig igenis a karakter egy újabb változata, csak az előtörténetet letudták az intro alatt, mert a stúdió se tudta eldönteni, mit is akar, de inkább reboot lett, mint folytatás – sőt nem is inkább, hanem reboot lett na. ráadásul ha jól emlékszem, az első filmben tényleg gammasugárzát szenved a banner, míg a 2008-asban már a szuperkatonaszérummal hozzák összefüggésbe – ez se véletlen

 8. de haragszom! nagyonis! nem tetszik a hangnem. és inkább olvasd el amiről Ruffalo beszél, mielőtt kioktatsz.
  másrészt azért írtam azt hogy “lényegében folytatás”, mert a reboot-ra nincs magyar kifejezés tudtommal (de persze lehet ez is a felkészületlenségem miatt van). a reboot nem egyértelmű folytatása, de nem is egyértelmű figyelmen kívül hagyása a korábbi filmnek. és nem emlékszel jól (ne is haragudj), mert a 2003-asban is ott a szérum. és pont azért éli túl a gammasugárzást, mert benne van a szérum, és nem lehet megölni (amire – minő meglepetés – a Bosszúállókban is utalnak, hogy nem lehet megölni).

 9. s a magam részéről ez volt az utolsó “értékes hozzászólásod”, amit válaszra méltattam…

 10. senki nem oktat ki, csak egyszerűen nem ismered el, hogy tévedsz, nem én tehetek róla

 11. ja és légy erős – a reboot egyértelmű figyelmen kívül hagyása a korábbi epizódnak (lásd Csodálatos Pókember)

 12. Két dolog van, amit nem szeretek a kommentekben, és ti most mindkettővel előrukkoltatok! 🙂
  Elöljáróban annyit, hogy billynek adok igazat, de stílusában tényleg félrecsúsztál, pont az ilyen
  helyzetekben (kritika megfogalmazása) kell óvatosan bánni a szavakkal, és lehetőleg udvariasnak
  maradni. De amit ennél is jobban utálok, amikor valaki úgy fejezi be a mondandóját (és ebben
  legtöbbször van egy jó adag gőg), hogy a részéről itt vége a beszélgetésnek. A beszélgetésnek
  akkor van vége, amikor fejcsóválva olvasod az újabb és újabb kommenteket, amik nem vezetnek
  előre, és ezért már válaszra se méltatod a pöffeszkedőket.

 13. csak zárójelben, és csak azoknak írom, akik foglalkoznak olyan “mellékes” dolgokkal, mint az álláspontunk melletti érvelés, és másrészt nem kezelik saját véleményüket tényként: elég utánaolvasni, miket mondtak a Hulkról és a Hihetetlen Hulkról a készítők (mondjuk például a forgatókönyvíró), és akkor világossá válik, miért írtam, amit írtam.

 14. nem gőgről volt szó (persze mindenki nyugodtan úgy értelmezi, ahogy akarja), de egyszerűen felesleges tovább érvelnem, hiszen az érveim leperegnek, és ő meg csak ugyanazt ismételgeti, ráadásul eléggé érdekes stílusban. én kulturáltan válaszoltam, de kár folytatni ezt a vitát. vitatkozni kulturáltan, érveket felhozva lehet. a másikat lebarmozva, az érveit meg nem hallgatva nem.

 15. írnám, hogy olvasd el újra a beszélgetést, de akkor megint meg lehetne vádolni azzal, hogy gőgös vagyok. mindenesetre véleményem szerint itt csak a vita berekesztésének volt értelme: egyszerűen feleslegesnek tartom így, hogy elbeszélünk egymás mellett – legalábbis az érveimre nem érkezik válasz. csak azért mentem bele a vitába, mert meg akartam az álláspontom védeni, és mert a visszataszító és kioktató stílust nem tudtam szó nélkül hagyni. úgy látszik, hiába próbáltam visszafogottan válaszolni, mert még ígyis végül az jön le a vitát kívülről szemlélőnek, hogy még bunkóbb voltam, mint XY (aki magát kémikus billynek nevezi) 😀
  mindenesetre azért tényleg remélem, hogy aki nem döntötte el már előre, hogy nem úgy van, ahogy én írtam, az utánaolvas annak, amiről beszéltem, és legalábbis elfogadja, amit írtam, még ha nem is ért vele egyet!

 16. nem hittem, hogy az evidenciák mellett is érvelni kell – másrészt a második kommentemben jeleztem, hogy szerintem se annyira lényeg (ami azt jelenti, hogy nem ignorálható kérdés, csak nincs kedvem vitázni róla), de aztán láttam, mennyire kötöd az ebet a karóhoz, viszont addigra az Áron elmondta, amit kell

 17. Kicsit olyan ez, mint magában a filmben, csak itt a Kulter szuperhősei estek egymásnak 🙂
  Remélem, azért leülepszik majd ez az ügy – Sólyomszem “átállása” még ha dramaturgiailag találó is volt, azért senki nem örült volna szerintem, ha végleg úgy is marad minden…

 18. szerintem semmivel nem volt sótlanabb Sólyomszem mint a Kapitány vagy Thor. meg amúgy se kellene sótlannak lennie feltétlen…
  és egyetértek, szerintem is jó, hogy nem maradt úgy végig 🙂

A hozzászólások le lettek zárva.