Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Ha nyitottak vagyunk, felénk is nyitottak

Villáminterjú Kollár-Klemencz Lászlóval

Kollár-Klemencz Lászlót, a Kistehén énekesét a hortobágyi falunapon sikerült mikrofonvégre kapnunk. Az aznapi fellépésük olyan családiasra sikerült, hogy koncert közben a zenekar kibővült egy taggal, Jenő bácsival. A sokat látott zenekar profin reagálta le az önkényes színre lépést és együtt zenélt a hívatlan vendéggel.

KULTer.hu: Először jártatok Hortobágyon?

Igen, először játszottunk itt. Amikor idefelé jöttünk, egy dolgon mérgelődtünk: minden híddal az a baj, hogy a hídról nem lehet látni a hidat. A színpadot nézve – akkor még nem tudtuk, hogy itt fogunk játszani – viszont észrevettük, hogy pont úgy lett felépítve, hogyha az emberek unják az előadást, nézhetik a Kilenclyukú hidat helyette.

KULTer.hu: Mit szóltatok ahhoz, hogy koncert közben bővült a zenekar?

Nagyon hangulatos és családias volt. Nálunk Tahitótfalun is van egy ilyen Jenő bácsi karakter, akivel nagyon jóban vagyunk. Ő az a kategória, akinek bármikor bármit szabad, és ez így is van jól. A Jenő bácsiról annyit kell tudni, hogy feljött a színpadra, eleinte csak táncolt, illetve táncolásra buzdította a közönséget, később viszont énekelt is. A végén pedig teljesen átvette az irányítást.

kép3

KULTer.hu: Sok zenekarnak nem férnek bele a falunapos fellépések, ti mit gondoltok erről?

Van egy olyan szám a Kistehén múltjában, mégpedig a Szájbergyerek, ami miatt nagyon sokat játszunk falunapokon. Alapvetően egy útkereső, alternatív zenekar vagyunk, aminek a profiljába ez belefér: nehéz meghatározni a stílusunkat, talán a pop-rock a legkifejezőbb rá. Másrészt pedig nem a stílustól függ, hogy van-e ilyen közegben helyed: a közönség azt szereti, ha valami őszinte, természetes és önmaga, ha őszinték vagyunk, akkor bármit csinálhatunk. Jöhettünk volna bőgőkkel vagy bármivel: ha nyitottak vagyunk a közönség felé, akkor ők is nyitottak lesznek felénk. Szerintem ez így volt ma este is, és ennek nagyon örülök.

KULTer.hu: Fesztiválszezon?

Néhány kivételtől eltekintve előfordulunk mindenhol. A hegyen idén nem leszünk, és a Campus Fesztiválban sem vagyok biztos.

kép4

KULTer.hu: Az eddigi tendencia azt mutatja, hogy nagyjából két évente adtok ki új lemezt. Hallhatunk idén új Kistehén dalokat?

Jelen pillanatban tizenhárom új dalunk van, de ebből csak párat fogunk megjelentetni EP formájában. A nyáron pedig Londonba utazik a zenekar, ahol lesz egy kislemezpremierünk.

KULTer.hu: Sokan kísérleteznek azzal, hogy milyen módon jelentessék meg a dalaikat. Egyesek már teljesen el is hagyták a fizikai hordozókat. Ti hogy álltok ezzel?

Az igaz, hogy viszonylag kevesen igénylik már a CD-formátumot, de én úgy gondolom, hogy jó érzés, ha van valami, amit a kezedbe foghatsz. Nem nyomhatsz valakinek a kezébe egy linket vagy egy letöltési kódot. Szükség van még arra, hogy megjelenjenek a dalok fizikai hordozón is. A helyzet egyébként pont amiatt egyre nehezebb, mert épp átmeneti állapotban van a zenepiac. CD-t már nem nagyon vesznek az emberek, más alternatívákra pedig még nem kaptak rá, a stúdió pedig ugyanolyan drága, mint eddig. Ebbe bele kell törődnünk, mert nem tudunk mást csinálni, mi ehhez értünk.

Fotók: Ugrai Attila

Hozzászólások

A hozzászólások le lettek zárva.