Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A hazai divatszcéna ifjú titánjai (TOP 10)

Fiatal magyar tervezők, akikre érdemes odafigyelni

A 2010-es évek elején számos fiatal hazai designer-tehetség kezdte el bontogatni szárnyait itthon és külföldön is. Most elsősorban azokat a reményteljes, ifjú kreátorokat („newcomer”-öket) veszem górcső alá, akik noha néhány kollekcióval rendelkeznek csupán, munkáikkal máris beírták magukat a „divat nagykönyvébe”! Vigyázat, tapasztalt tervezők, egy erőteljes új generáció döngeti a kapukat!

Lássuk, kik fogják uralni a hazai (és remélhetőleg a nemzetközi) divatsajtó nyomtatott és online lapjait, valamint a kifutókat! Ebben az összeállításban kizárólag a ruhás koncepciókat fogom tárgyalni, a kiegészítők designereit ugyanis egy következő cikkben mutatom majd be.

10. Csík Orsolya

Orsi a tavalyi Gombold Újra! pályázaton bemutatott kollekciójával vált ismertté. A klasszikus, hagyománytisztelő darabok, a finom színhasználat és a tökéletes arányérzék jellemzik munkáit. A wonderLAB INQ Concept márkájának tervezett kapszulakollekcióját is e stílusjegyek mentén írhatjuk le. Csík Orsi tradícióápolással fűszerezett precizitásával került fel toplistánkra.

9. Iner – Gyöngyösi Renáta és Zarándy Dóra

A MOME-n végzett Gyöngyösi Reni a legelső – 2011-es – Gombold Újra! nyertese. Zarándy Dórával kiegészülve alapították meg az Iner nevű márkát 2012-ben. Munkáik rendkívül változatosak: a szegecses folklórtól a szabászati geometrián át az állati printekeig húzódik a skála. Kíváncsi vagyok, hogy vajon megmarad-e ez a kollekciónként megújuló irányvonal vagy megállapodnak valamelyik eddigi törekvésük mellett. Mindenesetre a brand sokoldalúsága a kilencedik hely tulajdonosává tette Renit és Dórit.

8. AnnCHI – Horváth Anna

Anna a London College of Fashion padjait koptatta, majd szakmai gyakorlatát nem kisebb tekintély, mint Christopher Kane felügyelte. Márkáját 2010-ben alapította. Ruhái egyszerre nőiesek és kényelmesen sportosak. Letisztult, variálható darabjait 2013-ban a „Ghost Project” is díjazta. Nevét nemcsak hazai berkekben ismerik, munkáit bemutatták már Londonban és Párizsban is. A tavalyi Art Market-en rendezett rendhagyó bemutatón nagy szenzációt keltettek munkái. A toplista nyolcadik helye tehát Horváth Annáé és az AnnCHI-é.

7. Kerényi Virág

Virág nem fél a feltűnéstől: munkáit erőteljes színek, gazdag textúrák és harsány printek, esetenként strasszok díszítik. Rátermettségét és végtelen kreativitását számos pályázaton is bizonyította már (Triumph Inspiration Award, Megasztáros fellépőruhák stb.). A Klauzál téri Laoni la Store mellett kollekciói a londoni The Glow-ban is megtalálhatók. Virág extravagáns terveinek köszönhetően a hetedik helyen végzett.

6. Tóth Tamara

Tamara a Debreceni Divatakadémián végzett. A Divatkreátor című műsorban már megmutatta tehetségét ország-világ előtt, munkáit számos stylist nyomban a keblére ölelte. Érzéki, kifinomult és látványos munkái számos editorialban szerepeltek már. Saját nevét viselő márkáját tavaly alapította, hamarosan pedig showroomot nyit! Tamara rátermettsége és különleges munkái révén a toplista hatodikja lett.

5. KOMOD

A 2011-ben alapított márka mögött egy roppant kreatív csapat rejtőzik, melynek tagjai közül hárman még a MOME padjait koptatják. A csoport munkái a Lancia Creative-Not Monotone pályázat különdíját is elnyerték. Nem félnek a vibráló színektől, szabászati rafinériáik pedig nagyon közel állnak a szívemhez. Hazai showroom-juk mellett karakteres darabjaikat a londoni The Glow-ban is megtalálhatja a nagyközönség. Ha KOMOD, akkor a toplista középmezőnye, a megérdemelt ötödik hely.

4. ZAKO  – Domokos Mihály és Hidvégi Éva

A kreatív páros kifejezetten férfiruházatban utazik. 2012-ben indított márkájukra a képzőművészeti ihletésű geometrikus nyomatok jellemzőek, darabjaikat lehetetlen nem szeretni. Még indulásuk évében megkapták a Gombold Újra! „Fashion Issue” különdíját, idén pedig már a London Fashion Week keretében is bemutatkoztak február végén. Hajrá ZAKO, üdvözöllek titeket a lista negyedik helyén!

3. K I T I N  Varga Flóra

A MOME-s Varga Flóra kollekcióit az erőteljes grafikai jelleg jellemzi. Márkáját tavaly alapította, majd a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozott, ahol az egyik kedvencem volt a show-ja. Földközeli színű darabjai számomra egyszerre testesítik meg az urbánus hangulatot és a természetközeliséget. Flórát tervezői világa ezúttal a dobogó harmadik helyéig juttatta el.

2. Daige – Tóth Melinda és Dudás Ildikó

A Daige energikus párosát alkotó Melinda és Ildikó tavaly diplomázott a KREA Kortárs Művészeti Iskolában. Márkájukat már 2012 óta sikeresen egyengetik. Printekben szinte verhetetlenek, üde, sportos darabjaikat pedig nem könnyű lefutni. Kényelmes ruházatok, stílusos színorgia jellemző tevékenységükre, nagy reménységek, így nem csoda, hogy a lista előkelő második helyét vehették birtokba!

1. The FOUR – Kormos Zsófia, Gálvölgyi Anett és Miovác Márton

A 2010-ben alapított formáció sok-sok díjat besöpört már e pár év leforgása alatt. A The Garden Studio mellett kollekcióikat Sanghajban is megtalálhatjátok. A brand csupán pár éve létezik, de a The FOUR esetében nyoma sincs az amatőrségnek: munkáik kiforrottak és stílusosak. Monokróm színhasználat, a fények és a textúrák vad váltogatása, harmonikus elegye jellemzi munkáikat. Gazdag anyaghasználatukra és víziójukra már a nemzetközi divatszcéna is felfigyelt: a ZAKO és más bejáratottabb magyar tervezők mellett ők is képviselték idén kis hazánkat a London Fashion Weeken! Gratulálunk a The FOUR tervezőtriójának sikereikhez és a toplista első helyéhez!