Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Magáncélú szavak

Kiültetés-est Balázs Zoltánnal és B. Horváth Lászlóval

_DSC9490A Kiültetés tavaszi estsorozatának második állomására invitálták a közönséget az új RoHAM Bárba, ahol az egyelőre még csak neten elérhető antológia két szerzője, Balázs Zoltán és B. Horváth László olvastak fel, majd Braun Barna, a FÉLonline alapító főszerkesztője beszélgetett velük.

Szállingózik a tömeg, többen még kint szívják az utolsó slukkokat az est előtt, a szerzők kezében már fröccs és sör, de még utoljára átfutják a szövegeket. Ismerős FÉLonline-os arcok, költőtársak és az antológia szerzői jelentik a közönséget, Braun Barna az antológia bemutatásával indítja az estet.

A Kiültetés 2012 novemberében jelent meg, tizenegy költő verseit tartalmazza. Az estek (mert több is várható még tavasszal) apropója az, hogy a versfüzért 2014 szeptemberében nyomtatott formában is szeretnék megjelentetni, melyhez támogatókra van szükség. Ennek legegyszerűbb módja a kötet előjegyzése – az előzetesen kifizetett 1.500 Ft-ért szeptemberben már mi is kézbe vehetjük az antológiát.

_DSC9462

Ezután Braun egy-egy kérdéssel fordul az este vendégeihez, először megtudjuk, hogy Balázs Zoltánt nemcsak a versek, hanem az irodalom határműfajai is érdeklik, dolgozik installációkon, versvideókon, azokat Urbán Ákossal közös, Szövegtest elnevezésű blogjukon publikálják. Munkáin keresztül szeretne érzéseket kiváltani az olvasókból, és hatni az emberek gondolkodásmódjára. B. Horváth László reméli, hogy saját hangja az antológia megjelenése óta eltelt két évben sem változott, viszont elmondja, sajnos egyre kevesebb ideje van versírásra.

Ezután Balázs Zoltán olvassa fel verseit, melyekben klasszikus költői képekkel találkozhatunk, „a fény hunyorog”, aztán az Átváltozás című verset közösen, már-már párbeszédszerűen adják elő. Utópia, vakság és eperfák jelennek meg a szövegekben, melyek a háttér vetítővásznán is feltűnnek.

Oldódik a hangulat, amikor Braun Barna „Terveztek-e önálló kötetet?” kérdésére B. Horváth annyival válaszol, hogy ő bizony egyedül kevés egy kötetre, viszont szívesen adna ki Balázs Zoltánnal egy közös munkát. „Használok szavakat, de mostanában leginkább magáncélra” – hangzik el B. Horváth László szájából, majd felolvassa saját szövegeit. Meglepően ellentétes hangoltságú képek jellemzik líráját, s különleges testfelfogással dolgozik. „Hullahalom tetején reggelizni / ritka kiváltság” – hallatszik, de a komoly sorok sem képesek gátat szabni a szerzők viccelődésének.

_DSC9446

A két évvel ezelőtti videókat vetítik le, ám a rossz internetkapcsolat és a szerző heves tiltakozása miatt B. Horváth videója félbe marad. Balázs Zoltán azonban kiemeli, hogy ebben a kisfilmben még csak érdeklődött a határműfajok iránt, illetve kevesebb önbizalma volt, ami véleménye szerint megnehezíti az előrejutást. Mikor Braun Barna arról érdeklődik, mit gondolnak a két évvel ezelőtti önmagukról, B. Horváth László azonnal rávágja, „gyerek voltam és azt hittem, mindent tudok”.

A Kiültetés antológia is gyerek még, nevelőszülője minden olvasó, hallgató, a közönség minden egyes tagja, és csak rajtunk múlik, hogy szeptemberben lesz-e könyv ezekből a különleges és egyedi szövegekből, amiket Braun Barna szedett egy csokorba.

Kiültetés-est Balázs Zoltánnal és B. Horváth Lászlóval, RoHAM Bár, Budapest, 2014. március 11.

A fotókat Tordai Márton készítette.