Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Sziget: a magyar fesztiválok Microsoftja

Újra az élre kerülhet 2014 nyarán a Sziget Fesztivál

Bár a Szigetnél nem volt vezetőváltás, mint a tech-világ és a szoftvergyártás állócsillagánál, mégis mindkét helyen belátták, hogy változtatni kell, mert egy olyan játékot játszanak, ahol ha valaki lemarad, az nemcsak kimarad, de örökre el is tűnik a süllyesztőben. Ezt szeretné most elkerülni a Sziget Fesztivál, olyan erős nevekkel, mint a Queens of the Stone Age, Calvin Harris, Skrillex, az Imagine Dragons vagy a Klaxons. 

A fent említett két, a maga nemében óriásnak nevezhető vállalkozás az elmúlt években úgy gondolta, hogy olyan mértékben uralja a piacot, hogy rutinból, ha úgy tetszik, fél kézzel tartani tudja vezető pozícióját. Az utóbbi időszakban az egyre erősödő kritikák azonban arra ébresztették rá őket, hogy a vetélytársak lassan elhaladnak mellettük. Ha belegondolunk, az elmúlt két nyáron már csak a kereskedelmi csatornák híradói voltak hangosak a Szigettől, egyébként mindenki a VOLT-ról és a Soundról beszélt.

Hatalmas változást idén sem hoz a Sziget, de a nevek talán kicsit jobbak, mint a korábbi felhozatal volt, és ahogy a fesztivál hivatalos honlapjáról megtudhatjuk, az eddig nyilvánosságra hozott fellépők a teljes program csupán 2,43%-át teszik ki. Ebbe persze beletartoznak a táncegyüttesek, kis zenekarok, művészeti performanszok, miegymás.

Gerendai és szervezőcsapata eddig is remekül nyúlt az angolszász popzenéhez, de ezúttal tényleg sikerült egy olyan brit bandacsokrot összeállítani, amire igazán felkaphatjuk a fejünket. A sokáig nagy csöndben lévő, de az utóbbi időben újra aktív Klaxons tűnik a legnagyobb névnek, de Tom Odell, Jake Bugg és Michael Kiwanuka is első vonalas zenésznek számítanak nemcsak Angliában, hanem az egész világon. Én például nem tudom elképzelni, hogy valaki ne botlott volna bele milliószor a Facebookon Tom Odell Another Love-jába, vagy a korábban hasonlóan népszerű Kiwanuka Home Again-jébe.

A britek közül kihagytam egy skótot, bár lehet hamarosan ez nem hiba lesz, hanem inkább kötelesség, mégpedig Calvin Harris-t, aki a világ bármely pontján csinál bulit, mindenhol ugyanazt, ugyanolyan hőfokon nyújtja, így ő egyfajta biztonsági húzásnak számít a Szigettől, mint ahogy Skrillex és a Placebo is. Érdekes pillanat lesz egyébként, majd amikor a Skrillex-fanok összetalálkoznak a Borgore-féle keménymaggal, bár nem valószínű, hogy egy napra tesznek két ilyen erős dubstep produkciót.

A legnagyobb fellépő, és ezáltal a legerősebb húzónév kétségtelenül a Queens of the Stone Age lesz, de az elmúlt évben villámgyorsan megszületett és felnőtt Imagine Dragons zenekar is lehet a Sziget fekete lova abban a tekintetben legalábbis, hogy mire is kíváncsi a legtöbb külföldi fesztiválozó.

Akárhogy is alakul, a Szigeten látszik, hogy akar és kész változtatni, hiszen több, itthon is kedvelt nagy név mellett próbál a kisebbek közt is úgy válogatni, hogy azok minél szélesebb körben ismertek  legyenek, s ezáltal minél nagyobb tömeget meg tudjanak mozdítani. Persze nem azt mondom, hogy a Sziget a nyár legígéretesebb bulija, csak azt, hogy jobb választás, mint tavaly lett volna.

A következő fesztiválokhoz kapcsolódó előrejelzésemben azzal foglalkozom majd, hogy vajon mi lehet a közös a Hegyalja Fesztiválban és a Linuxban.

Sziget Fesztivál, Budapest, 2014. augusztus 11–18.