Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Hagyd sodródni magad!”

Interjú a Zagar zenekar frontemberével, Zságer Balázzsal

A 2001 óta működő Zagar zenekar nemrégiben adta ki az újabb albumát, mely a Light Leaks nevet viseli, s hét évet kellett rá várni. A banda egyik alapító tagját, Zságer Balázst debreceni koncertjük alkalmával kérdeztük a Light Leaks-ről, külföldi sikereikről, élményeikről és terveikről…

KULTer.hu: Ha már épp a debreceni fellépéseteken vagyunk, áruljátok el, hogy milyen érzés itt játszani?

Nagyon jó! Régebben többet játszottunk Debrecenben, de sajnos valahogy megszakadt ez a folyamat. Ennek ellenére Budapest után a második legnagyobb a debreceni rajongótábor a Facebook-statisztikánk szerint. Az itteni közönség mindig nagyon lelkes és érti a számainkat.

KULTer.hu: Az előzenekar most a We Are Rockstars volt, amelyben Ligeti Gyuri szintén játszik. Mennyire egyeztethető össze a helyzet, ha a We Are Rockstars-féle hangzásból áttértek az éteribb hangzásvilágba?

Ez nem okoz nagyobb gondot, az elszállás mindig ment. (nevet) Inkább Gyurinak nagyobb kihívás, hogy oda tegye magát, és teljes értékű legyen mindegyik produkció.

KULTer.hu: Nemrég jelent meg az új albumotok, a Light Leaks, melyet nagyon erős koncepció tart egyben. Mesélnél nekünk ennek kialakulásáról?

Kicsit sci-fibe hajló a dolog: egy időutazásról van szó, méghozzá a saját gyerekkorunkba. Egy-egy számmal kifejezetten a gyerekkori asszociációkat szerettük volna előhozni. De azért olyan számok is vannak a korongon, mint a Mr. Lugosi, amellyel Lugosi Béla, Hollywood leghíresebb magyar Drakula-színésze előtt szerettünk volna tisztelegni.

KULTer.hu: Hét év telt el az előző album óta. Miért vártatok ennyit az új lemez kiadásával?

Kislemez-megjelenések ugyan voltak, de főleg külföldön, ezért a magyar közönség számára a legutolsó lemez 2007-hez köthető. Aztán voltak különböző projektjeink, például filmzenék, amik szintén elvették az időnket, energiánkat. Volt egy side-project is, a Demon Superior, amit az öcsémmel, Ákossal ketten csináltunk, de ez inkább egyfajta hangzáskeresés volt, akkoriban nagyon érdekelt az elektronikus tánczene. Majd amikor úgy éreztük, hogy most megérett az idő egy új albumra, akkor szinte egy év alatt megcsináltuk ezt az albumot. Azt hiszem, hogy e lemez megjelenése köré sikerült a legjobb infrastruktúrát kialakítani, hiszen egy angol és egy benelux PR-cég gondozásában volt, s egy német kiadónál jelent meg. Az előző lemezeinknek nem volt ilyen masszív jelenléte, persze egy Wings of Love-ot azért nehéz überelni, de ez most nem is volt cél.

KULTer.hu: Nem féltetek attól, hogy kései lesz a Light Leaks kiadása?

Ha féltünk, ha nem, már nem tehettünk mást. Egyébként soha nem tartoztunk azok közé a zenekarok közé, akik évente adnak ki lemezt. Nekünk mindig kellett idő, hogy jól összerakjunk egy albumot. A nagylemezek mellett a jövőben viszont ki fogunk adni egy-egy single lemezt is.

KULTer.hu: Ha már szóba jött: mondhatjuk, hogy elég népszerűek vagytok külföldön. Hogyan élitek meg a népszerűséget?

Relatív dolog ez a népszerűség, mi ezt annyira nem érezzük. Ez inkább meglepetésszerű. Amikor Szentpéterváron játszottunk, a közönség üvöltötte a Wings of Love című dalunkat. Volt olyan is, hogy amikor Görögországban turnéztunk, megismertek a benzinkúton. Tehát van, amikor meghökken az ember, de a mindennapjainkban nincsen jelen ez a népszerűség. A webes világnak is köszönhető, hogy nem tudhatod, hol vagy jelen, hiszen Oroszországban nem is terjesztik a lemezeinket. A CSI-zenék is néha érdekessé teszik az életünket szakmai körökben.

KULTer.hu: Azt olvastam, hogy eleinte instrumentális lemezt akartatok. Mi változtatta meg az álláspontotokat?

Én még most is inkább instrumentálisnak mondanám ezt a lemezt, annak ellenére, hogy látszólag sok énekes szám van, mégis elég sok felvételen inkább éteri az énekhang, mint emberi. A nyíregyházi Cantemus kórus és gyermekkar pedig szintén ezt a világot erősíti.

KULTer.hu: Mesélted, hogy az új album időutazás a gyermekkorba, ennek fényében érdekes, hogy Commodore 64-es effekt is hallható egy-egy dalban. Hogyan jött ez az ötlet?

Ez az én nosztalgiám, hiszen C64-en kezdtem zenélni, és ilyen hangokon programoztam. De a lemezen hallható hangok sajnos már nem egy eredeti Commodore 64-ből jöttek, hanem egy emulátor szoftverrel csináltam őket.

KULTer.hu: A borító is erősen kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, amit korábban említettél. Mesélnél a lemez külsejéről is bővebben?

A borítóra mindenképp egy képzeletbeli gyerekalakot szerettünk volna, akiről első pillantásra nem tudni, hogy a múltból vagy a jövőből jött. A fotót aztán Kóti Réka készítette el, a képen pedig a lányom, Liza szerepel.

KULTer.hu: Milyen volt a fogadtatása az albumnak?

A Space Medusa jelent meg először, s az akkora hangsúlyt kapott, hogy szinte elvette a figyelmet a többi daltól. Szerintem vannak olyan emberek, akik még mindig azt hiszik, hogy az új lemezünk címe a Space Medusa. Egyébként főleg szakmai körökben volt sikeres ez a lemez, számos külföldi blogon kapott jó kritikát. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az album többi számát is népszerűsítsük egy kicsit.

KULTer.hu: Érdekes, hogy itthon a zenétek alternatívnak, külföldön pedig inkább populárisnak számít. Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Külföldön is inkább az elektronikus-indie színtérhez sorolnak minket, és már Magyarországon sincsenek akkora szakadékok, hiszen többek közt a Petőfi Rádiónak is köszönhetően feloldódtak a pop-alter oppozíciók. A pop gyökeresen megváltozott. Ennek köszönhetően sok rétegzenét játszó zenekar is lehet nagyszínpados, ami régen nem történhetett volna meg.

KULTer.hu: Milyen a viszonyotok az irodalommal?

Kielégítő. (nevet) A témaválasztásra is hatással van néha egy-egy könyv. A Dream of a Machine című dalt például Stanislaw Lem Cyberiad című műve inspirálta.

KULTer.hu: Hogyan készül egy-egy dalszöveg nálatok? Van valamiféle speciális esemény, folyamat, ami hatással van az írásra?

A dalszövegek nagy részét Hutvágner Szofi írja kész dallamokra, az én elképzeléseim szerint. Legtöbbször már megvan a cím, a téma, és van, amikor kulcsszavakat is megadok egy-egy dalhoz.

KULTer.hu: Végezetül mit üzennétek a KULTer.hu olvasóinak?

Hallgassanak mindenféle zenét, ne csak azt, amit a rádiók játszanak! Keressenek maguktól zenéket, hagyják magukat sodródni, és merjenek meghallgatni hanyatt-homlok más műfajból érkező zenekarokat. Ja, és persze járjanak a koncertjeinkre!

Nyári Zagar-koncertek:

2014. június 21. SÉTATÉR FESZTIVÁL, Pécs
2014. július 12. BALATON SOUND, Zamárdi
2014. július 24. CAMPUS FESZTIVÁL, Debrecen (DJ SET)
2014. július 19. BÁNKI-TÓ FESZTIVÁL, Bánk
2014. augusztus 2. BUDAPEST BEACH, Budapest
2014. augusztus 29. SZIN, Szeged