Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Woodstock után szabadon

Sziget Fesztivál 2014

Sziget Fesztivál 2014Melyik az a magyarországi esemény, amelyet évről évre megrendeznek, hírére szinte a világ minden pontjából egy emberként üvöltenek fel az érdeklődők, és a részvétellel nyolc napon túl is alig múló élményeket szerezhetnek a fesztiválozók? Természetesen Európa egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvényéről, a Sziget Fesztiválról van szó.

1980-ban kezdődött minden, ekkor robbant be a köztudatba az Óbudai-szigeten megrendezett zenei fesztivál, a Beatrice, a P-mobil és a Hobo Blues Band koncertjeivel. A későbbiekben egyrészt bővült, másrészt szűkült a repertoár: 1994-től „Kell egy hét együttlét!” szlogennel Diáksziget Fesztivál néven futott a rendezvény, volt Eurowoodstock, majd 1996-tól Pepsi Sziget lett, ezt követően pedig nemes egyszerűséggel megkapta a mára már kultikusan csengő Sziget Fesztivál nevet. Az esemény a 2000-es években már nagyrészt mindenféle zenei stílust felsorakoztatott, míg előtte leginkább az alternatív és a rockzene szerelmeseinek kedvezett. Nyolc nap tömény, igényes zene, őrjöngő tömeg, felszabadult, alkohol- és/vagy boldogságmámorban úszó fesztiválozók; mi ez, ha nem a jelenkori magyar Woodstock?

A fesztivált minden évben augusztus első hetében rendezi meg a Sziget Produkciós Iroda, az idei buli augusztus 11-én startol és 18-án ér véget. A már hagyománnyá vált nulladik napon nemcsak egy koncert várja a közönséget, hanem egymást követik a nagyszínpadon a színvonalasabbnál színvonalasabb előadók, ekkor lép fel például a Queens of the Stone Age is. Hétfőn, azaz 11-én a Blink 182 kezdi el borzolni a kedélyeket, de a következő napokban színpadra lép többek közt a madridi Ska P, a Deadmau5, a Bastille, Lily Allen, Calvin Harris, a The Kooks, a Prodigy, valamint személyes kedvencem, Macklemore és zenészpajtása, Ryan Lewis is. A kísérőzenét a legelismertebb magyar zenekarok szolgáltatják, így Odett, az Anna and the Barbies, az idei Szigethimnuszt előadó Ivan and the Parazol, az örök kedvenc Subscribe, a Hősök, a Halott pénz, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary Popkids, a Punanny Massif és a Cloud9+.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek hála az idei fesztivál még elsöprőbbnek és izgalmasabbnak ígérkezik, mint az eddigiek, illetve azt se felejtsük el, hogy a magyar főváros egyre kedveltebb a külföldi fiatalok körében, amelynek köszönhetően a 2014-es Sziget is minden bizonnyal egy pezsgő interkulturális rendezvény lesz. Tehát augusztus 11-e, Óbudai-sziget, kapunyitás. Neked is ott a helyed!

A képek forrása a Sziget Fesztivál Facebook-oldala.