Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Előre a múltba

12. Jameson CineFest nyitóhétvége

Megnyitó - zsűriMegnéztem moziban egy Sergio Leone-filmet, találkoztam Claudia Cardinaléval, és meghallgattam egy kerekasztal-beszélgetést a westernről. Aki szerint mindez valamikor az 1960-as években történt Cannes-ban vagy Velencében, az téved: 2015-ben elég volt Miskolcig elutazni hozzá.

A CineFest évről évre nagyon színvonalas programmal hívogatja a filmkedvelőket, és a szervezők mintha mindig tudnák egy kicsivel emelni a tétet. (A tavalyi, romafilmet visszautasító döntésük volt talán az első kifogásolható lépés.) Idén számos, igazi filmélménnyel kecsegtető alkotás érkezett a cannes-i, a berlini, a locarnói fesztiválról és a Sundance-ről. Az osztrák, a cseh és a kínai film külön szekciót kapott, akárcsak az animációs-, illetve a dokumentum- és a kisjátékfilmek. Mivel az idei életműdíjas, Claudia Cardinale a megnyitóra érkezett, így a szeptember 11-13-i hétvégére koncentrálódott a CineClassics elnevezésű filmtörténeti programsorozat, amely ezúttal a westernfilmekre fókuszált.

Pénteken a színésznőt köszöntő vastaps kifejezte, hogy a nagyterem közönsége pontosan tudja, a filmművészet mennyire jelentős személyisége látogatott el a borsodi megyeszékhelyre, Tony Curtis 1985-ös mátészalkai felbukkanása óta talán most járt a legnagyobb filmsztár egy vidéki magyar városban. A díjátadót követően a Volt egyszer egy vadnyugat digitálisan felújított változata kápráztatta el a nézőket. Leone filmje sokadszorra is lenyűgöző alkotás, és igazi otthonára talált a nagy vásznon.

Cardinale2

Szombaton délelőtt tanúja lehettem, hogyan ad interjút egy világsztár. A lillafüredi Palotaszálló különtermében tartott félórás beszélgetés során Claudia Cardinale hetvenhét évét meghazudtolóan dinamikus előadásmódjával, humorával és érzékletes gesztusaival mindenkit azonnal az ujja köré csavart. Kifogyhatatlan volt az anekdotákból, többek között Omar Sharifról, Henry Fondáról, Rock Hudsonről és Tom Cruise-ról mesélt. Még ha érződött is, hogy mindegyik sztorit már rengetegszer elmondta, a rutinszerűséget felülírta Cardinale közvetlensége és impulzív jelenléte.

Néhány kérdést én is feltettem neki. Szerinte a mai olasz filmgyártásban sokkal nehezebb érvényesülnie egy fiatal rendezőnek, mint a 60-as években, ezért nincsenek igazán nagy formátumú direktorok. Mivel a színésznő Tunéziában született szicíliai apától és francia anyától, kíváncsi voltam rá, mi a véleménye a jelenlegi migrációs krízisről.  Inkább kitérő válaszában a színésznő azt fejtegette, hogy az olasz is vándorló nép, Argentínától Ausztráliáig mindenhol találkozni Itáliából származókkal. Búcsúzáskor még humorizált egy kicsit a fesztivál logójával, amely szerinte Kennedy elnök monogramját rejti magában, majd kiment cigarettázni a teraszra.

Báron-Gy

A kora délutánra meghirdetett kerekasztal-beszélgetés során a filmtörténészekből és kritikusokból álló hatfős gárda mintegy harminc érdeklődő előtt próbált tágabb kontextust teremteni a westernfilmeknek. Báron György Andrè Bazin elméletéből kiindulva amerikai eredetmítoszként határozta meg a műfajt, míg Kolozsi László a vadnyugati történetek társadalmi problémákra (pl. a bevándorlásra) reflektáló mivoltát emelte ki. Stőhr Lóránt szerint ennél jóval több kérdésre ad választ a western, ez magyarázza Amerikán kívüli sikerét is. A meseszerűség is szóba került Kárpáti György egyik hozzászólásában, majd az angol Neil Young (csak névrokona a kanadai zenésznek) provokatív állításai kavarták meg az állóvizet. Szerinte a western volt az amerikai kultúra trójai falova Európában, ez a műfaj ágyazott meg földrészünkön a tengerentúli tömegszórakoztatás dominanciájának. Véleményét többen vitatták, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, bár abban volt egyetértés, hogy a fiatalok példaképek iránti igénye a cowboyokról a szuperhősökre tevődött át, akik szintén az amerikai popkultúra képviselői.

Miskolci tartózkodásomba egyetlen friss film megtekintése sem fért bele, amit A homár című bizarr románc, az Afrikából Olaszországba induló bevándorlókról szóló Mediterranea, és a szenilis detektívet megjelenítő Mr. Holmes vonatkozásában bánok a leginkább. Sebaj, a jelentős művek megkésve is érdekesek lesznek majd, végső esetben mondjuk 2042-ben egy alsójózsai lakópark moziünnepe keretében, ahová Colin Farrellt is meghívják grillezni.

12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitóhétvége, Miskolc, 2015. szeptember 11-13.

A fotókat Vékony Gábor készítette.