Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Napkeleti királyok

Punnany Massif: Sun Kick EP

Sun KickA Punnany Massif zenekar napja koránt sincs leáldozóban. A pécsi formáció szeptemberben megjelent, Sun Kick névre keresztelt modern és autentikus EP-je remek zárása a nyárnak. A sajátos hangzású és változatos lemezen az együttes eddigi legjobb formáját hozza.

A Punnany Massif története majdnem tizenöt évre tekint vissza, amikor az alapító Rendben Man és Wolfie közös munkába kezdett. Azóta sokat változott a zenekar, és egyre inkább egy olyan irányvonalat képvisel hazánkban, amely nem egyszerűen ritka, hanem kifejezetten egyedinek számít. A formáció frissen megjelent nyolc számos lemezével ismét erről tesz tanúbizonyságot.

Punnany Massif

A kezdő Bemelegítő track és a záró Levezető öleli át a korong másik hat számát, amelyekben hol a folklór, hol a dubstep, hol a drum ’n’ bass irányvonal domborodik ki. A Bemelegítő első percei keleti dallamvilágot idéznek, majd ahogy egyre tovább haladunk, előkerülnek a vonósok és az elektronikus hangzás. A szövegelések közé filmekből ismert „örök érvényű” gondolatokat tűztek a srácok. Olyanokat, mint például: „olykor jobb egy kegyes hazugsággal élni, mint az igazsággal fájdalmat okozni” (Éjszaka a múzeumban). A dal remekül hangol rá minket az albumra: felvesszük a képzeletbeli melegítőnadrágunkat, hogy egy rögtönzött albumgimnasztikára induljunk a zenekarral.

Sun Kick

A Másfél hete című track leginkább a néphagyományt idézi. A letisztult nótában jól tetten érhető a zenekar törekvése, vagyis az, hogy egyre inkább élő (és sok)hangszeres felállásban igyekeznek játszani. Az ütemes lüktetés mellett hallhatunk zongorát, vonósokat és fesztelen gitárjátékot. A refrén szövege egy népdalrészlet, amely igazán autentikussá teszi a számot.

Ezután elég érdekes (és éles) váltásnak tűnik a Kopóggyá című drum ’n’ bass szerzemény, amelyben a Facebook körüli hájpolást vesézik ki, és visszaböknek a felszínes rajongóknak. Az Élvezd egy lazulósabb, kellemes nóta, amelynek refrénje már nyomban az első hallgatáskor örökre megragad a fülünkben. Ezt követi a Néha, ami egy rövid időutazás Rendben Man régi emlékei és Wolfie idilli látomásai között. Visszarepülünk a gyerekkoruk világába, amikor még minden egyszerűbb volt. A Sirató szám a magyar mentalitást és szemléletet veszi górcső alá, és nyugalomra, továbblépésre, kitartásra ösztönöz minket. Nyersen ábrázolja a valóságot, mindezt megtoldva egy elégikus, szívhez szóló refrénnel. A korongon helyet kapott a Turist Gájd újraírt verziója, a Pécs Aktuál X. A szövegben nyomaiban még kiszúrhatjuk a korábbi változat részleteit, de ez már egy erőteljesebb nóta, amely vonósokkal és masszív basszussal operál. A Levezető szám elektronikus zárása a korongnak, ahol csak filmidézetek frappáns, ide illő részleteit hallhatjuk.

A Sunk Kick EP egy jól összerakott, igazán punnanys atmoszférát teremtő lemez lett. Sajátos hangzásvilágot kreáltak, ami tökéletes összhangban áll a szövegekkel. Modern és változatos anyag, ami olyan, akár egy elvarázsolt kastély, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való kis zugot. Zárásként a Levezető trackben hallható gondolattal szeretnék élni:

– Na mit gondolsz?
– Egész jó…
– Micsoda?
– Egész jó!
– Egész jó? Kibaszott jó! Talán süket vagy?
– Én nem értek a zenéhez.

Punnany Massif: Sun Kick EP, 2011.