Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Tündöklés és hanyatlás

Helyzetjelentés egy magyar elektronikus zenei fórum mai állapotáról

freee

A freee.hu weboldal sokáig a hazai underground elektronikus zenét kedvelő közösség népszerű gyűjtőhelyének számított, azonban napjainkban a helyzet korántsem ennyire rózsás. Hogy ez minek köszönhető? Nézzük csak sorjában.

A FreeE története az 1990-es évek közepén indult. A világon végigsöprő új őrület, az elektronikus tánczenei hullám természetesen kis hazánkat sem kerülhette el a ’90-es évek elején. Tengerrel ugyan ekkor már jó ideje nem rendelkeztünk, ezen hullámoknak azonban mégis sikerült elérniük a magyar partokat, létrehozva ezzel egy olyan szubkultúrát, amely az évtized derekára egyre több és több tagot foglalt magába. Az ugrásszerűen megnövekedett népszerűség miatt szükség mutatkozott egy olyan orgánumra, ami valamilyen módon közösséget kovácsol a Brian Eno, Aphex Twin, Frankie Knuckles, a The Future Sound Of London és a többiek munkáin szocializálódott fiatalokból. Ennek eredményeként jött létre 1995 novemberében a FreeE magazin. Tartalma meglehetősen változatos volt: a lemezkritikákon túl a koncertbeszámolókon át egészen a zenekészítés technikai aspektusaiig minden, a szcénát érintő kérdéskörnek igyekeztek helyet biztosítani a szerkesztők. A fogyasztók esetleges orientálását szem előtt tartva nem ritkán egy-egy mixlemezt is mellékeltek a laphoz, ami mind kulturális, mind gazdasági téren kifizetődő húzásnak bizonyult, mivel a vonzóan csillogó korongok csábító ereje jelentősen megemelte az újdonságra nyitott vásárlók számát.

Freee magazin

A nyomtatott magazin mellé az ezredforduló környékén internetes oldal is társult, kibővülve egy – a webkettő nyújtotta lehetőségeket maximálisan kihasználó – fórum szekcióval, ahol a színtér tagjai immáron idő- és térbeli nehézségek nélkül tudták közösen megvitatni az elektronikus zene történéseit. Példaként álljon itt egy témaindító hozzászólás, amiben még megmutatkozik az akkoriban a fórumra jellemző szubkulturális összetartás fontossága:

„Tekintsünk el a sablonszövegtől és analizáljuk magunkat. TE miért fektetsz be a cirkuszba? Profitálsz-e belőle? Az éra és Te. Hol foglalsz helyet benne, mondd el, mit látsz. Csak őszintén: hideget, meleget. Az egész komoly témának minősül, tehát nincsenek elvárásaim. Tessék írni!” (deepfanatic)

Az ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésfelvetések azonban fokozatosan tűntek el a fórum mindennapi életéből. Ez a jelenség véleményem szerint két dologgal magyarázható. Először is, a legelső webes generáció – az úgynevezett kemény mag – szépen lassan, szinte észrevétlenül felnőtté vált. Megkomolyodtak, családot alapítottak, vagy egyszerűen csak hátrahagyták korábban olyannyira szeretett zenei gyökereiket. Az alma matert, amely éveken át fogta a kezüket, hogy el ne tévedjenek a bpm-ek, törtütemek, dobok és basszusok végeláthatatlan dzsungelében. A nagy öregek szelleme tehát mindörökre kiveszett a fórum forráskódjai közül, és manapság még csak kísérteni sem jár vissza.

freee

A másik, jóval meghatározóbb ok pedig az üzemeltetők részéről a közösség irányába mutatott hanyagság lehet, ami az idő előrehaladtával egyre szembetűnőbbnek bizonyult. A tulajdonos cég – ami az itthoni piacvezető szórakoztatóipari társulás is egyben – a populárisabb és igénytelenebb stílusok felé irányuló éles profilváltásának köszönhetően a nyomtatott magazinon belül egyre inkább háttérbe szorultak a ténylegesen értéket közvetítő anyagok. A lap végül 2009 elején mindenféle előzetes értesítés nélkül megszűnt, pedig a rendszeres vásárlók, ne adj’ isten előfizetők megérdemeltek volna egy korrekt tájékoztatást a leállást kiváltó okokról. A freee.hu-t is teljesen magára hagyták, mindössze egyetlen szorgos moderátor maradt talpon, aki a mai napig egy személyben felelős a fórumon zajló diskurzus kulturált hangneméért és az oldal folyamatos frissítéséért, ami többnyire a legújabb, szcénán belüli hírek, események közzétételét jelenti.

freee

A fent említett cégcsoport számára napjainkban a freee.hu a fekete bárány szerepét tölti be a hozzájuk tartozó többi online felület között (ilyenek például a justmusic.fm vagy a clubinfo.hu). Ő a megtűrt gyermek, akivel mindig csak baj van. Ez elsősorban a fórumon tapasztalható, az üzemeltetők felé mutatott rendkívül kritikus és sokszor ellenséges viselkedés miatt alakult így. Az a maroknyi hozzászóló, aki a hajó elsüllyedését követően is fennmaradt az igényes zenei kultúra óceánjának felszínén, meglátásom szerint az ország egyetlen olyan internetes közössége, ami az elektronikus zenében folyamatosan a megújulást keresi, mit sem törődvén az éppen aktuálisan hódító trendekkel. Erre lehet bizonyíték a felhasználók felettébb sokszínű zenei ízlése: a palettán megtalálható többek között a modern, elektronikus ihletésű komolyzene, a dub techno, az indie dance/nu disco irányvonal, a dubstep és különféle mutációi, de találkozhatunk a kísérleti elektronikáért vagy éppen a chillwave-ért rajongókkal is. A gond csupán az, hogy sajnos az ő türelmük is véges: egyre-másra morzsolódnak le a régi motorosnak számító tagok, feladván ezzel a túlerővel szemben folytatott, egyre kilátástalanabbnak mutatkozó szélmalomharcot.

Mindezek után felmerülhet a kérdés: vajon van-e létjogosultsága ma – a partiéletben egyébiránt meglehetősen elmaradott – Magyarországon egy olyan interaktív elektronikus zenei portálnak, ami a kulturális szempontokat képes a gazdaságiak elé helyezni? Csak remélni tudom, hogy igen.

Hozzászólások

 1. A freee.hu tegnap éjfélkor végleg bezárta kapuit. Itt olvasható a szerkesztő üzenete a leállással kapcsolatban:

  “Szomorú apropóból frissül újra Magyarország egykoron legfontosabb elektronikus zenei magazinjának weboldala. Tavasszal és nyáron a népszerű szociális hálóra építve egy vadiúj Freee.hu-t akartunk létrehozni, (a site el is készült, csak launcholni nem tudtuk) ám ebből már semmi nem lesz.

  Terveink között szerepelt, hogy minőségi hírekkel, kritikákkal, kiváló partifotókkal, exkluzív albumstreamekkel örvedendeztetünk meg benneteket. Szerettük volna, ha az új rajongók mellé sok régi motorost is vissza tudunk csábítani a Freee-re és erre meg is volt minden esélyünk.

  Hosszú idő után úgy tűnt, újra a zenéről fog szól minden. Sajnos, mint ismeretes, a dolgok azóta kedvezőtlen irányba alakultak, így a mai napon éjfélkor végleg megszűnik a freee.hu Magyarország legjelentősebb elektronikus zenei magazinjának interenetes kiadása. Különösen azért fájó ez, mert az utóbbi öt évben a Freee IA – a régi szép időkhöz hasonlóan – zeneileg megint Magyarország legizgalmasabb fóruma volt. Hogy a csökkenő látogatottság egy generációváltásnak, vagy a jó muzsika iránti általános érdektelenségnek volt köszönhető, mindmáig rejtély számunkra, ám ezen már kár rágódni. Megpróbáltuk amit meg lehetett ,- gyakran erőnkön felül – de győztek az üzleti érdekek. Köszönjük nektek az elmúlt 17 évet.

  Természetesen azért nem kell csüggednetek, mert az eredetileg a Freee-re szánt tartalom megjelenik majd a Justmusic.fm weboldalán, ráadásul a fórumon ugyanúgy megoszthatjátok majd egymással gondolataitokat, mint tettétek azt a legendás Freee IA-n!

  Tisztelettel
  Szekrényes Viktor aka Vikipop”

A hozzászólások le lettek zárva.