Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Azzá lenni, aki lenni akarsz…

Cosplayer Expo 2012

„Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban…” – mindenki tudja, melyik remekmű kezdődik ezzel a felvezető szöveggel. Ki ne ismerné a Star Warst? Ki ne képzelte volna el, milyen lehet fénykardokkal párbajozni, rohamosztagosként felvonulni? Egyesek gyerekes játszadozásként fogják fel, mások azonban odáig merészkednek a rajongásban, hogy elhatározzák, a kedvenc karakterük bőrébe bújnak.

Sokan vannak, akik több hónapon át, időt és pénzt nem sajnálva megalkotják a kedvenc szereplőjük ruházatát, kinézetüket – amennyire csak lehet – az övéhez igazítják, utánozzák a mozdulatait, felveszik a karakter személyiségét – cosplayerré válnak.

A jelenség nem csak a Star Warsra, illetve a nyugati világ fantasy és sci-fi világaira korlátozódik. Keleten a japán anime-manga közösségekben is nagy hagyománya van a cosplaynek. A karaktereket utánzó rajongók a különböző con-okon vonulhatnak fel, ahol a képregények, játékok, animék, filmek és sok egyéb mellett ők is fő attrakciónak számítanak. A jól kivitelezett ruha és kiegészítők a készítőt büszkeséggel töltik el, másfelől a cosplayer a többi látogató csodálatát is kivívhatja azzal, hogy lehetővé teszi számukra a szereplővel való találkozást a fizikai térben. A cosplay világszerte rajongók tömegét mozgatja meg: van, aki csak hobbiszinten űzi, ám olyan is akad, aki profi lesz és nemzetközi porondon is megméretteti magát hazája képviseletében.

Az augusztus 18-án Budapesten a Millenáris közelébe tévedt avatatlan járókelők igazán meglepetten meredhettek az őket fogadó színes kavalkádra. Ekkor rendezték meg ugyanis az első hazai Cosplayer Expot. Az utóbbi években a cosplayerek más rendezvények, főképp a conok berkeiben kaptak helyet, most azonban teljes mértékben rájuk koncentrált ez az esemény.

Az épületbe belépve kellemes hangulat fogadta a látogatót, kézzel hajtogatott színes darvak lógtak a mennyezetről, a ruhatárnál sushit készítő mesterek ügyeskedtek, míg a fogasokon az oda letett táskák között pár fegyver is megbújt. A földszinten, a falakon az év cosplayere címért versengők fotóit nézegethettük, DeviantArtos képeket csodálhattunk meg, valamint (később) elbeszélgethettünk a művészekkel is. A jobb oldali lépcső mellett pedig a Cosplay Charity kitűzők megvásárlásával támogathattuk a Noé Állatotthon lakóit.

A főszínpadon kapott helyet minden, amiről a műsorfüzetben olvashatott a közönség: előadások, harcművészeti bemutató, íjászat, ramen-evő verseny és még sok más érdekesség. Mégis, amire a legtöbben kíváncsiak voltak, az maga a cosplay-verseny volt, illetve a külföldi profi cosplay vendégekkel (Lumis Mirage, Calssara, Shinju és Shookie Monster) való beszélgetés. Calssara például 2009-ben Németországot képviselte a World Cosplay Summit Nagoyai döntőjén Japánban, idén pedig az European Cosplay Champion 2012 címet nyerte el.

Aki már betelt a földszint látványosságaival, az a felsőbb szinteken DDR-ezhetett (Dance Dance Revolution: egy népszerű zenés videojáték), vagy különböző árusok pultjainál költhette a pénzét. Ahogy azt a conokon megszokhattuk, találhattunk itt mangákat, sci-fi, fantasy, illetve anime-figurákat, macskafüleket, YU-Gi-OH kártyákat, japán katanákat, játékokat és sok egyéb különlegességet is. Az animések további szórakozásként tudásukat az Uraharashop fansub oldal tagjainak állomásain talált feladatokon tehették próbára.

A második emeleten karaokézhattak és kártya versenyen vehettek részt a rajongók. Mindezek mellett az udvaron is találhattunk bódékat és különféle programokat, amelyek kicsiknek, nagyoknak és a pénztárcájuknak egyaránt szóltak. A szabad ég alatt mindig volt olyan cosplayer, aki készen állt a fotózkodásra. Az alábbi képen jól látható, mennyire elmosódtak a cosplay kulturális határai, és hogy ebből kifolyólag a beöltözők mennyire nincsenek tekintettel a közízlés érzékeny voltára.

A nap zárásaként a Cosplay Charity bálon, majd a First Memories-koncerten is maradhatott az, aki nem fáradt el az egész napos nézelődésben, vagy épp egy kis zúzásra vágyott levezetésként. A Cosplayer Expo nem csak azoknak lehetett érdekes, akik már szakavatott szemmel tekintenek az elkészített jelmezekre, és ujjonganak, amikor felismerik kedvenc karaktereiket az épületben sétálgatva, ujjuk pedig állandóan a fényképezőgép gombján pihen. Az előadások és a látnivalók a laikusok számára talán még izgalmasabbnak bizonyulhattak, hiszen sok újdonsággal szolgáltak, és remek betekintést nyújtottak ebbe a szubkultúrába. Bárki, aki nem viseltetett előítélettel a rendezvény témája iránt, garantáltan jól szórakozott. Egy biztos, a rendezvény igazi vizuális és kulturális csemege volt az odalátogatók számára.

Cosplayer Expo, Millenáris Teátrum, Budapest, 2012. augusztus 18.

A fotókat Német Attila készítette.

Hozzászólások

  1. Az első kép megosztásához, kitől kértek engedélyt?? Ja, hogy senkitől? Ez még úgyis felháborító, hogy nem én vagyok a képen!!
    Ha legalább jó lenne az írás…

  2. Elnézést kérünk, mi a kapott képeket használtuk fel, de mivel a megjegyzés írója részéről nyilván személyes érintettségről van szó, cseréltük a kérdéses fotót. Szép napot kívánunk!

A hozzászólások le lettek zárva.