Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Mi lenne, ha Esti Kornél?”

Interjú az Esti Kornél zenekar tagjaival

A 2006 óta működő Esti Kornél zenekar 2012-től új énekessel folytatta a zenélést. Ahogy az alternatív stílust képviselő banda átesett a frontemberváltáson, új dalt és klipet is készített. A zenekar két tagját, Veres Imrét és Lázár Domokost kérdeztük az együttes életéről és terveiről.

KULTer.hu: Hogyan jött az ötlet, hogy egy bandát alapítsatok?

Veres Imre: Nem volt előzményektől mentes a megalakulás. Az Esti Kornél létrejötte előtt volt egy gimnáziumi műsor erejéig létrejött formáció, ahol Pink Floyd-dalokat dolgoztunk fel, és amelyben rajtam kívül Dodi, illetve a zenekar legelső dobosa, Nagy Dani is benne volt. A műsort aztán több helyre is elvittük, és sok pozitív visszajelzést kaptunk, illetve észrevettük, hogy élvezzük ezt a fajta közös munkát, és tök jó lenne ezt saját dalokkal is kipróbálni. Így miután lement az a pár előadás, valahogy adta magát a dolog, hogy ezt a „zenekarosdit” vinni szeretnénk tovább, ebből lett az Esti Kornél.

KULTer.hu: Esti Kornél… Nyilván Kosztolányi Dezső műve ihlette a zenekar nevét. Mesélnétek róla, miért pont ez lett a bandanév?

Veres Imre: Akkoriban olvastam az Esti Kornél-novellákat, és nagyon megfogott az az egész miliő, különösen maga a karakter. Aztán amikor már egy jó ideje bajlódtunk a névválasztással, jött a szokásos „mi lenne, ha…” típusú szikra, és végül mindenki rábólintott.

KULTer.hu: Nemrég Nagy István, a korábbi énekes elhagyta a bandát. Eláruljátok, milyen okok vezettek ide?

Lázár Domokos: Elsősorban emberi okok, pontosabban az, hogy megszűnt Pisti és köztünk az a baráti kapcsolat, ami szerintünk ahhoz szükséges, hogy egy zenekar normálisan tudjon működni. Nehéz döntés volt, de túl vagyunk rajta. A Pisti által hozott dalokat pedig azóta természetesen nem játsszuk.

KULTer.hu: Isti helyét Bodor Áron vette át. Sikerült a beilleszkedése azóta?

Lázár Domokos: Abszolút. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és természetesen Áronnal egyidejűleg Horváth Kristóf (a zenekar régi hangmérnöke) is csatlakozott, a srácok pedig új lendületet hoztak a zenekarba, valamint emberileg is működik a dolog, ami talán a legfontosabb.

KULTer.hu: Ha már újítások… Marad ugyanaz a koncepció, az Esti Kornél jellegzetességei a dalok kapcsán, vagy újítások várhatóak?

Veres Imre: A két új tag érkezése értelemszerűen tetten érhető az azóta született dalokban, de olyan nagyon markáns elmozdulás azért nem várható a korábbi irányvonaltól. A zenekar munkamódszeréhez amúgy mindig is társult egyfajta progresszív szemlélet, sose féltünk újabb elemeket, hangzásokat beemelni a zenénkbe. Néhány dalt már próbálgatunk koncerteken és szerencsére elég jól veszi a közönség.

KULTer.hu: 2011-ben jelent meg a legutóbbi albumotok, ami a Boldogság, te kurva címet viseli. Készülőben van az új album vagy még a koncerteké volt a főszerep nyáron, s most ősszel?

Veres Imre: Nyáron szerencsére elég sok koncertünk volt, szinte az összes nagy fesztiválon ott voltunk. Emiatt ugyanakkor nagyon keveset tudtunk próbálni az elmúlt egy-két hónapban. Már van annyi kész dalunk, hogy mondhatjuk, az új album gerince megvan, de még párat szeretnénk írni a közeljövőben, már csak azért is, mert ötleteink vannak bőven. Ugyanakkor tisztában vagyunk a jelenlegi lemezpiaci trendekkel is, és nem biztos, hogy annyira ragaszkodni fogunk a nagylemez-formátumhoz. Lehet, hogy inkább valami komplexebb megoldást választanánk, de ezen még gondolkodunk.

KULTer.hu: Dalszövegeiteket Dodi írja. Milyen hatásokra írsz szöveget? Van bevált rituáléd?

Lázár Domokos: Pontosítanék, mert a többiek is hoznak olykor szövegeket, tehát én csak a szövegek nagyobb részét írom, de nem mindet. Csak arról írok, ami éppen foglalkoztat és amiről úgy érzem, hogy érdemes megörökíteni. Persze van, amikor egész egyszerűen nem megy, pedig nagyon szeretném. Valószínűleg sosem fogom megfejteni, hogy hogyan lehet tudatosan előidézni azt az állapotot, amikor az emberből csak úgy kigurul valami nagyon jó és értékes dolog.

KULTer.hu: Mezőtúron van a székhelye a bandának. Ha jól tudom, Dodi az ELTE jogi karának hallgatója. A zenekar többi tagja Mezőtúron él? Hogyan oldjátok meg a próbákat, fellépéseket az egyetem, munka mellett?

Veres Imre: Mivel most már majdnem mindannyiunkat Budapesthez köt a munka vagy az egyetem, egy ideje a fővárosban oldjuk meg. A próbákat hétvégére szoktuk időzíteni, akkor általában mindenki ráér, a koncertek az esetek túlnyomó részében pedig szintén péntek, szombat estére esnek, így ebből nem szokott probléma lenni. Persze időnként előfordul, hogy pont az egyéb kötelezettségek miatt kisebb logisztikai bravúr kell, hogy a zenekar teljes létszámban megjelenjen a koncert kezdetére, de sajnos nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárólag csak a zenélésre alapozzuk az egzisztenciánkat.

KULTer.hu: Milyen a kapcsolatotok a rajongóitokkal?

Lázár Domokos: Nagyon hálásak vagyunk nekik, főleg azért, mert a tavalyi nagyon nehéz pár hónapban is kitartottak mellettünk. Nekünk az baromi sok erőt adott, hogy nyitottak voltak, és a legtöbben megértették ennek a zenekarnak a lényegét: itt elsősorban a dalok a fontosak és az, hogy akik ezt megalkotják, azok szeressék és tiszteljék egymást. Ez most lehet, hogy nagyon patetikusan és nyálasan hangzik, de szerintem tényleg ez a lényeg.

KULTer.hu:
Mesélnétek a koncertek alatt született legviccesebb, legfelemelőbb és a legkínosabb pillanataitokról?

Lázár Domokos:
Szerintem a legviccesebb az, amikor visszatapsol minket a közönség és ilyenkor, még mielőtt visszamennénk, néha megbeszéljük, hogy akkor most a Dodi felmegy és szó nélkül elkezdi játszani a dal riffjét, aztán amikor tényleg ott vagyok, akkor pont az ellenkezőjét csinálom: tökölök a gitárom hangolásával és bemondom a mikrofonba, hogy „akkor most következik az xy dal”. A többiek meg hátul röhögnek, hogy mekkora egy lyukas agyú hülye vagyok.

KULTer.hu: Szabadidőtökben mivel foglalkoztok? Ha egyáltalán beszélhetünk szabadidőről esetetekben…

Veres Imre: Szeretek olvasni, gitározni, kint lenni a szabadban, ilyesmi.

Lázár Domokos: Tényleg eléggé kevés szabadidőnk van, de ha ilyen adódik, akkor nekem is általában olvasás vagy filmnézés a program.

KULTer.hu: Van valamilyen kultikus szokásotok a fellépések előtt?

Lázár Domokos:
Nincsen. Némi alkohol és mondjuk egy-két perc a kezdés előtt, amikor már csak a zenekar van az öltözőben. Ennyi kell.

KULTer.hu: Augusztus 27-én jött ki az új dalotok, majd másnap a hozzá tartozó klip is. Mesélnétek a készülés közbeni munkálatokról? 

Lázár Domokos: A Ne félj klipjét Vad Róbert és Rácz Péter, azaz a Cinemate.hu videós kollektíva két tagja rendezte, a két forgatási nap pedig Mezőtúron volt. Áron és Ágoston már az első éjszaka megmerültek egy halastóban, a zenekar elkényeztetett tagjai viszont csak másnap, egy medencében tették meg ugyanezt. Tök jó hangulatban telt amúgy a forgatás, plusz megtanultunk öt kilós kabátban úszni, bár az még nem teljesen világos, hogy életünk további részében hogyan fogjuk ezt a tudást hasznosítani.


KULTer.hu: Van bármi, amit üzennétek az olvasóknak? Esetleg valami életbölcsesség?

Veres Imre: Nem vagyunk az a bölcselkedő típusú banda. Üzenni talán annyit, hogy kövessétek a Facebook-oldalunkat, hiszen lesznek most új dolgok a zenekar háza táján, illetve látogassatok el valamelyik koncertünkre! Mi mást is üzenhetnénk?

A fotók forrása az Esti Kornél hivatalos Facebook oldala.

Hozzászólások

  1. Sajnos a hivatalos Facebook-oldalon sem volt megnevezve a fotós pontosan, így mi sem tudtuk eddig jelezni, ki készítette a képet, de most pótoltuk a hiányt: ha rámész a kurzorral a fotóra, megjelenik a neved is! Köszönjük a megértést!

A hozzászólások le lettek zárva.