Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kortárs és levendulaszörp

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál 2014

GalériaPlacc (fotó: Gordon Eszter)A „balatoni nyár” fogalom. A napokig tartó semmittevés, partonfekvés, sajtos-tejfölös lángos és legendás éjszakai élet mellé azonban most beáll a sorba a felszínre törő kreativitás, a művészet és a legkülönlegesebb gasztroélmény is. Ilyen volt az idei ARTplacc.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Tihanyban az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivált, mely céljául tűzte ki, hogy a kortárs kultúra valamennyi szegmense megjelenjen a félszigeten. Most először a nemzetközi porondra is kitekintve. A fesztivál ezúttal a Tihanyi Piac Placcon, a Rév melletti területen várta látogatóit. A nyitás előtti napok viharos időjárása az előkészületi munkákat jelentősen megnehezítette, így szerda délelőtt az első látogatók még szemtanúi lehettek az utolsó simításoknak is. Amint az összes részlet a helyére került, egy minden eddiginél szebb fesztiválhelyszínt élvezhettünk a kültéri installációk között kihelyezett babzsákokon és nyugágyakon pihenve, hűsítő levendulaszörpöt kortyolgatva. A fesztiválhelyszínt övező partmenti ligetben a Delphine Pouillé, Fajó János, Fridvalszki Márk, Kelemen Zénó, Kerekes Gábor illetve a BETON és Random! csoport kültéri installációi és Weiler Péter hatalmas printjei fogadták a látogatókat, az ebédünket pedig a Hello Wood asztalánál fogyaszthattuk el.

Este az ARTplaccon (fotó: Gordon Eszter)

Az idei ARTplacc a rendszerváltás 25. évfordulójához, a Páneurópai piknikhez kapcsolódott. Minden nap más-más nemzet kulturális termékei kerültek porondra az irodalmi programokon, a vízimozi filmkínálatában és az Európa-bisztro menüsoraiban is. Szlovák, német, cseh, osztrák és lengyel napok követték egymást.

A hivatalos megnyitó ünnepség – amelyet Winkler Nóra és Topor Tünde rendhagyó tárlatvezetése előzött meg – csütörtök kora estig váratott magára. A fesztivált Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára és az NKA Vizuális Művészetek Kollégiumának elnöke nyitotta meg, kiemelve az ARTplacc jelentőségét a hazai kulturális életben, majd a Nagyon Balaton képviseletében Lobenwein Norbert köszöntötte a vendégeket.

Az ARTplaccon a képzőművészet mellett minden nap megjelent az irodalom, a színház, a gasztronómia, a film és a zene, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére való elfoglaltságot. A két kiállítósátorban a tárlatok önállóan vagy a meghirdetett tárlatvezetés alkalmával némi útmutatással is megtekinthetők voltak. A szervezők a gyermekeknek szóló tárlatvezetésre szintén gondoltak, lámpaoltás után pedig a vezető elemlámpával kísérte végig a különlegességre vágyó érdeklődőket. A GalériaPlacc sátorban az Art Quarter Budapest, a Chimera Project, az Erdész Galéria és Design, a Faur Zsófi Galéria, a Galerie Gaudens Pedit, a Godot Galéria, az Inda Galéria, az Inventio Arts, a Kálmán Makláry Fine Arts és a Mono Galéria képviseltette magát, külön standokon láthattuk továbbá Borsos Lőrinc, Pályi Zsófia és Péli Barna munkáit.

tárlatvezetés gyerekeknek (fotó: Polhodzik Adam)
A ProjektPlacc névre keresztelt sátorban fiatal nemzetközi művészkolóniák aktuális projektjeiket mutatták be, amelyek hívószava gyakran a kísérletezés, a fejlesztés és az együttgondolkodás volt, így a látogatók nemcsak betekinthettek, hanem részt is vehettek a folyamatokban. A 7×8 Curators tagjai izgalmas prezentációkat szerveztek neves előadók meghívásával. A Brody Art Yard Claudia Martins és az osztrák Soybot csoport közreműködésével nap mint nap alkotásra invitálta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Különböző sokszorosító technikákat próbálhattunk ki náluk. A Collective Plant Ehető Balaton című programjába bekapcsolódva a természetben fellelhető, fogyasztásra alkalmas terméseket és növényeket gyűjthettünk, majd az abból készült ételeket el is fogyaszthattuk.

7x8 Curators (fotó: Polhodzik Adam)

A Ludwig Múzeum és a Robert Capa Központ videómunkái külön boxokban kaptak helyet, amelyekben babzsákokon lazítva ismerkedhettünk a gyűjtemények néhány darabjával. A MOME ARTplacc MOMEplaccS névre keresztelt projektjének keretében az egyetem tanárai és hallgatói öt napos tábort tartottak a helyi gyermekeknek. Az elkészült alkotásokból egy mesebeli „Kartontihany” állt össze, melyet el is helyeztek aztán a fesztivál helyszínén, de készültek sárkányok és mindenféle színekben pompázó szélforgók is. A fotózás rejtelmeibe szintén beavatták a kicsiket, de a falu lakosairól is készítettek portrékat, életképeket. A MOME jóvoltából elkészült a helyi Bója Magazin is, amelyben a gyermekek alkotásai mellett a Balaton és az ARTplacc ihlette szépirodalmi művek, valamint gyermekjátékok kaptak helyet.

MOMEplaccS (fotó: Polhodzik Adam)
Az irodalmi programok egyik nagy sikerű sorozata az Író–Olvasó találkozó volt, melynek vendégei közt – a nemzeti napokhoz igazodva – szerepelt a szlovák Pavol Rankov, Tóth Krisztina, valamint az osztrák Arno Geiger. A kellemes hangulatú beszélgetések mellett felolvasások is segítették a közönséget abban, hogy közelebb kerüljön a meghívottak életművéhez. Az InstaVers Azonnal oldódó című alkalmai során az okostelefonos fotózásról, a neogiccsről és a kortárs irodalom szereplőiről beszélgettek az érdeklődők Kele Dórival és Borda Rékával. A Slam Poetry Budapest és a Gourmand zenekar estjén – a fesztivál egészéhez illeszkedve – a rendszerváltás, a határátlépés és a Páneurópai piknik körül forogtak a szövegek, melyeket jazz/hip-hop/funk alapok kísértek.

A színház és cirkusz kedvelői is otthon érezhették magukat az idei ARTplaccon. A Freak Fusion Cabaret Steam ON! című produkciója a fesztivál első estéjén kápráztatta el közönségét. A történet a steampunk világában játszódik, egy kitalált korban, mely a reneszánsz technológia és az ipari forradalom gőzgépeinek korát idézi, de merít a sci-fi és a fantasy világából is. A Juhász Kata Társulat Bodystudies variációja az utóbbi években sokszor idézett és vitatott TEST-ről szól, számos tabut feszeget kérdésfelvetéseivel. A fesztivál központi helyszínén megvalósult, magával ragadóan látványos előadás rengeteg kíváncsi tekintetet vonzott az ARTplacc kapuin belülre.

A Gardrób Társulat Tökvárosa elsősorban a gyermekekhez szólt, hiszen az előadás során ők maguk váltak az események irányítóivá. A Páneurópai piknik koncepció mentén naponta két filmet nézhettünk meg a közelmúlt alkotásaiból, igaz, az édesvérűeknek komoly szúnyoginvázióval kellett megküzdeniük a vízparton.

Gasztronómai az ARTPlaccon (fotó: Polhodzik Adam)

A gasztronómia és művészet összekapcsolása immár hagyománnyá vált az ARTplacc és a II. Tihanyi Gasztro-Művészeti Napok összefonódásával. A két programsorozat tematikájában egymást egészítette ki: minden nap egy-egy nemzet gasztronómiáját ismerhették meg a látogatók az Európa-bisztróban, kapcsolódva ezzel az ARTplacc szlovák, német, cseh, osztrák, lengyel programjaihoz.

A fesztivál esti koncertek és hajnalig tartó tánc nélkül nem az igazi, így a Deti Picasso, az Elefánt zenekar, Dj Bodoo, Dj Suhaid, Dj Nickodemus és Dj Tom Wieland gondoskodott a fiatalok és még fiatalabbak táncos kedvének fenntartásáról.

Az idei rendezvény tanulsága szerint az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál jól kiegészíti a régió egyre aktívabb kortárs művészeti életét, s a megszokottnál informálisabb környezetben szolgálja ki a kultúrára szomjazókat.

ARTPLACC Kortárs Művészeti Fesztivál, Tihany, 2014. július 16–20.

A fotókat Gordon Eszter és Polhodzik Ádám készítették.