Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Megosztani másokkal a boldogságod

Interjú Mikó Norberttel, a Trance Family vezetőjével

Trance Family karkötőAnnak ellenére, hogy a trance az egyik legjelentősebb elektronikus zenei műfajnak számít, hazánkban nem tartozik a legnépszerűbbek közé. Ahogy szerte a világban, úgy itthon is léteznek trance közösségek, amelyek ugyan viszonylag kevés, ám annál fanatikusabb taggal rendelkeznek. Az egyik legnagyobb csoport a Trance Family (TF), amelynek alapítóját és vezetőjét, Mikó Norbertet kérdeztük a szervezetről, a tagokról, a jelképekről, a bulikról és nem utolsósorban a trance-ről.

KULTer.hu: Mikor kerültél a műfaj közelébe? Milyen okok és tényezők vezettek odáig, hogy a trance rabjává válj?

Lassan már tizenöt éve, az 1990-es évek végén kerültem közelebbi kapcsolatba a trance zenével. A műfaj rabja csak az idő múlásával lettem, amikor egyre több trance társaságot ismertem meg személyesen és az interneten egyaránt.

KULTer.hu: A trance leginkább az interneten él és virágzik, ez a felület szolgál fő fórumként a műfaj rajongói számára. Mi inspirált téged arra, hogy megalapítsd a magyar Trance Family csoportot? Hogyan és milyen körülmények között alakult meg a közösség?

Éppen akkor lett vége egy hosszú párkapcsolatomnak és emiatt menekültem a trance-be. A zene adott erőt ahhoz, hogy felálljak és menjek tovább az úton. Akkoriban léptem be egy kedves ismerősöm által a TranceParadise nevű netrádióba. Hirtelen megismertem negyven trance fanatikust, ami nagyon sok energiát adott. A rádió megszűnésével a társaság szétszóródott, hiszen már nem volt, ami összetartsa őket. Amikor a Facebook bevezette a csoportok létrehozásának lehetőségét, kaptam az alkalmon és létrehoztam a Trance Family-t 2010 októberében. Meghívtam azokat az embereket, akiket még a rádióból ismertem, így kezdődött el az egész.

Trance Family

KULTer.hu: Milyen változásokon esett át a csoport a megalapítás óta? Lehet-e valamilyen fejlődést tapasztalni a TF életében?

A csoportot eredetileg csak a szűk társaságnak csináltam, hogy kapcsolatban tudjunk maradni egymással. Csakhogy egyre többen lettünk és a Trance Family olyan meghatározó jelentőségűvé vált, amiről álmodni se mertem. A megalapítás után saját himnuszunk és jelképeink lettek, TF-es bulikat szerveztem és még sorolhatnám. Ma már több mint 450 tagunk van. A hazai trance bulikat szervező emberek felvették velünk a kapcsolatot, felkerült a logónk a plakátjaikra, ami hatalmas előrelépés a TF életében.

KULTer.hu: Melyek azok az okok, ami miatt a trance háttérbe szorult Magyarországon? A Trance Family hozzá tud-e járulni a műfaj itthoni népszerűsítéséhez?

A média tehet róla, mivel ezt a vonalat hazánkban nem igazán szokta játszani. Aki trance zenét akar hallgatni, az csak az interneten keresztül tudja megtenni, hiszen itthon nagyon kevés trance lemez kapható. Ez napjainkban már nem gond, hiszen lehet rendelni külföldről, de pár éve elég nagy problémát jelentett – talán pont ezért vagyunk elmaradva. Itthon nincs akkora kultusza a trance zenének, mint Hollandiában vagy Németországban. Szerencsére ez az állapot szép lassan kezd megváltozni, hála az internetes felületeknek.

Eredetileg egyébként nem az volt a Trance Family alapkoncepciója, hogy népszerűsítse a műfajt, de ma már ebben is tud segíteni. Jelenleg Magyarországon nincs még egy olyan csoport, ahol ennyi ember ismerné egymást, pont ezért különleges. Akik a haveri vagy baráti körükkel azért nem tudnak trance bulikba menni, mert a többiek nem szeretik a műfajt, azok számára ez a csoport sokat adhat. A tagok rengeteg hozzájuk hasonló emberrel ismerkedhetnek meg, akikkel később együtt mehetnek szórakozni. Nincs annál jobb érzés, mint amikor megoszthatod másokkal a boldogságod. Ezért is gondolom, hogy hozzá tudunk járulni a műfaj népszerűsítéséhez. A trance társaság pici, de pont ebben rejlik az ereje.

KULTer.hu: Vannak-e olyan hazai vagy külföldi fórumok, szervezetek, amelyekkel a Trance Family szoros kapcsolatban áll? Tapasztalható-e valamiféle konfliktus vagy rivalizálás a TF és más csoportok között vagy inkább a békére és az együttműködésre törekedtek?

Szoros kapcsolatban vagyunk a Sound of Cream szervezőivel és a Dream World Productions-szel, valamint a TranceGivingDay-jel – ők a legnagyobb hazai trance buliszervezők. Velük nagyon jó a viszonyunk. Remélem, a jövőben is az marad. Vannak irigy emberek, akik ezt az egészet sajnálják tőlünk és a hátunk mögött rossz dolgokat mondanak rólunk. Bár mindig a békességre törekszem, sajnos ez nem mindig valósítható meg. Nem szeretem, de el kell fogadni, hogy ilyen is van. Konfliktusok inkább egyes emberek, tagok között voltak, vannak és lesznek is, főleg a régi és az új trancerek között. Mindenki nem szeretheti egymást, de legalább tartsák tiszteletben a másikat.

Trance Family zászló

KULTer.hu: Milyen eseményeken tudnak a tagok személyesen is találkozni egymással? Vannak saját, a Trance Family-hez kapcsolódó rendezvényeitek is?

Majdnem minden trance buli előtt vannak találkozók, „meetingek” a tagok számára. Ezeket a Facebookon hirdetem meg; ott beszéljük meg, hogy mikor és hol legyen. Az összejöveteleket inkább szabadtérre szoktam szervezni, hiszen ott többen elférünk. Az ilyen programokon beszélgetni szoktunk, az új tagok itt ismerkedhetnek meg a régiekkel. A meetingek nagyon jól szoktak sikerülni, hiszen akadt rá példa, hogy nyolcvanan, kilencvenen is voltunk. Ennyi embert nehéz lenne egy bárba vagy egy sörözőbe betuszkolni, így aztán mindig a szabadban találkozunk. Egy idő után a csoport tagjai szerettek volna saját Trance Family bulit is, így hát tavaly, nyár végén volt az első ilyen, Trance Family Nyárzáró Party címmel. Jól sikerült és sokan jöttek el, körülbelül 150-en voltunk. A dj-k a tagok közül kerültek ki, akik egytől-egyig tehetséges emberek, így ezzel ők egyben bemutatkozási lehetőséghez is jutottak. Ezt követte egy Mikulás-parti a Trance Family-vel és egy szilveszteri buli. Ezek rendkívül jól sikerültek és igencsak jó volt az események visszhangja is.

KULTer.hu: A Trance Family milyen jelképekkel vagy szimbólumokkal rendelkezik, amelyek a tagok csoporthoz tartozását és egységét jelképezik?

A közösség jelképei közé tartozik a Trance Family zászló, logó és karkötő, emellett rendelkezünk saját himnusszal és saját szervezésű bulijaink is vannak. A zászlót egy kedves tagunk csináltatta, aki minden trance buliba magával hozza, és ha tudunk, szerzünk is rá a híres dj-ktől aláírást. Büszkék vagyunk a zászlóra, hiszen a TF tagjai közül sokan ezeken a bulikon látták meg a zászlót és ezt követően kerestek meg bennünket, úgyhogy ez a védjegyünkké vált.
A karkötő meglepetés volt a tagok számára. Első lépésként egy tagunkkal terveztettem egy logót és kitaláltunk egy szlogent. A szín nem volt kérdéses, mivel a trance színe a kék. Felkerestem pár karkötőgyártót, ők pedig mintákat küldtek, amelyek nagyon tetszettek, így meg is rendeltem belőle kétszáz darabot. A karkötőket 2011 nyarán osztottam szét, ami hatalmas sikert aratott és mindenki akart belőle, hiszen lett valami kézzelfogható dolog, ami jelzi, hogy hová is tartoznak. Ezt követte a himnusz: erre pályázatot írtam ki, jó pár nevező művére lehetett szavazni, az alkotások persze névtelenül voltak versenyben. A győztes Daniel Rems szerzeménye lett.

Trance Family

KULTer.hu: A csoport nevében benne van a family, azaz a család szó. Ti úgy tekintetek magatokra, mint egy nagy családra? Ahogy egy családon belül, úgy itt is ki vannak osztva a tagok között bizonyos „szerepek”?

A Trance Family több jelentéssel is rendelkezhet: lehet összefoglaló név, hiszen ide tartoznak azok, akik szeretik a trance zenét, de lehet egy kis közösség, 40 ember, akik tényleg családtagként tekintenek egymásra. Mindenki mást keres és talál egy ilyen csoportban, sose lehet tudni, kinek mit ad vagy kitől éppen mit vesz el. Igazából egyéni dolog, hogy ki hogyan tekint a TF-re, ki mennyire veszi a szívére vagy tartja fontosnak. Valamilyen szinten egy család vagyunk, hiszen naponta látjuk egymást vagy beszélünk egymással. Igaz, hogy csak interneten keresztül, de mára az lett a csoport célja, hogy ezek az emberek megtalálják önmagukat és a saját társaságukat. A „szerepek” soha nem lettek kiosztva, maguktól alakultak ki. Az enyém adott volt, hiszen én hoztam létre a csoportot, de idővel bizonyos emberek más szerepeket is betöltöttek az egyéniségüknek köszönhetően. Van például egy „TF-anyunk”, ő az erős és határozott személyiségével vált azzá. Akadnak olyanok, akikre jobban hallgatnak az emberek; ők olyan dolgokat írnak vagy olyan gondolataik vannak, amelyek másokból szimpátiát váltanak ki.

KULTer.hu: Mik a további terveid a Trance Familyvel kapcsolatban? Lehet-e valamilyen változásra számítani a közeljövőben a közösség életében?

Tervek mindig vannak, de nem szeretnék róluk beszélni, mert még nagyon gyerekcipőben járnak. Ha eljön az ideje, akkor megtudják a tagok, addig inkább titokban tartanám. Amiről tudni lehet, hogy folytatom a TF-bulik szervezését és hamarosan lesz is egy ilyen. Nagyon szeretném a közösséget valahogyan kiemelni az internet és Facebook adta korlátok fogságából, de ezt nem csak nekem kell akarni, ehhez a többiekre is szükségem lesz. Egyelőre semmilyen nagyobb változást nem tervezek, hiszen ha minden jól megy, akkor miért is nyúljak hozzá… Ehelyett inkább plusz dolgokkal egészítem majd ki.

Hozzászólások

 1. Annak ellenére, hogy a trance az egyik legjelentősebb elektronikus zenei műfajnak számít, hazánkban nem tartozik a legnépszerűbbek közé. Ahogy szerte a világban, úgy itthon is léteznek trance közösségek, amelyek ugyan viszonylag kevés, ám annál fanatikusabb taggal rendelkeznek. Az egyik legnagyobb csoport a Trance Family (TF), amelynek alapítóját és vezetőjét, Mikó Norbertet kérdeztük a szervezetről, a tagokról, a jelképekről, a bulikról és nem utolsósorban a trance-ről.

 2. arról el is felejtett mesélni , hogy szabadul meg a neki nem tetsző emberektől, persze minden érthető ok nélkül… legközelebb erről is kérdezzétek meg ! 🙂

 3. Minden nép olyan vezetőt érdemel, amilyet megválasztanak. Szól a mondás. A probléma ott kezdődik, hogy őt senki sem választotta meg vezetőnek.

  Az sem áll tőle távol, hogy többszáz ember előtt alázzon meg egy másikat – testi fogyatékosságával (ejtsd: “bandzsázik”) – csak azért, mert személyes nézeteltérése volt vele. A sráccal nagyjából egyébként egy idősek – nem generációs vita, hanem luksógorság miatt tört ki a balhé 🙂 Így egy picit álszentnek tűnik a szájából a tisztelet szó, de hát ő tudja..

  Több álprofillal jelölgeti vissza azokat, akikkel összebaszta a port. A bulik 3/4-át dohányzóban tölti, mert már a dj-kkel is szarban van.

  Egyszerűen szánalmas mint ember, de ha a TF szempontjából nézzük – ún. “vezetőnek” is tökéletesen alkalmatlan.

  Amit csinál, az minden, csak nem közösségépítés. Ellenkezőleg: rombolás.

  Ez roppant káros – főleg, ha az itthoni állapotokat nézzük..
  1 éves korára a TF megérte, hogy soha nem volt ekkora mélypont az itthoni trance közösségben. Ezt pedig irigyelni tőle … butaság volna …

A hozzászólások le lettek zárva.