A Horváth Péter-ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők támogatása. Ez magában foglalja a nyugodt munkakörülmények egy évre való biztosítását a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők számára.

Az új művek megszületésének ösztönzése, illetve a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése is a díj célkitűzései közé tartozik.

A kiemelkedően jelentős, független irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, egyetemi tanár, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének többek között Pro Cultura Hungarica díjjal is kitüntetett támogatója hozta létre. A program az alapító tavaly júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik.

A Horváth Péter-ösztöndíj 2023-as jelöltjei
A Horváth Péter-ösztöndíj 2023-as jelöltjei

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra, továbbá a stuttgarti Magyar Intézetben történő bemutatkozásra, szerzői estre is.

Az ösztöndíj kuratóriumának tagjai Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos és Szilasi László.

A szakmai együttműködő partnerek pedig az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin, a stuttgarti Magyar Intézet és a Litera (Budapest).

A győztes mellett a legjobb három közé jutott két szerző 500-500 euró jutalomban részesül.

A díjátadón felolvasnak a TOP 3-ba jutott jelöltek, akik nevét a Litera egy héttel az eredményhirdetés előtt hozza majd nyilvánosságra.

A zsűri által a kiadók javaslatai alapján összeállított TOP 10-es lista az idén a következő:

Az ösztöndíjat 2023. december 8-án, pénteken 17 órakor ünnepélyes keretek között az Írók Boltjában adják át.

Forrás: litera.hu, borítókép: Pexels